Megkongatták a vészharangot a belga és holland kórházak

Belgiumban és Hollandiában is aggodalomra ad okot a kórházak csökkenő kapacitása, olyannyira megugrott az utóbbi napokban a fertőzöttek száma. A belgák attól tartanak, hogy jövő héten már napi húszezer lehet az új koronavírus-esetek száma. Az Európai Bizottság közben azt kéri a tagállamoktól, hogy legyenek szolidárisak egymással a válságidőben. Ursula von der Leyen köszönetet mondott a Csehországba küldendő magyar lélegeztetőgépekért.

2020. 10. 25. 16:28
null
A belga egészségügyi ellátórendszer egésze kockán forog. Fotó: Dirk Waem Forrás: Belga
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány egyik európai gócpontjában, Belgiumban a múlt héten átlagosan napi tizenkétezer emberről derült ki, hogy koronavírus-fertőzött. Helyi szakértők szerint

a jövő héttől pedig fel kel készülni arra, hogy napi húszezer új beteget regisztrálnak majd, s ezzel minden századik belgiumi lakost fertőzöttként azonosítanak.

Aggasztó fejlemény, hogy ezzel párhuzamosan naponta hatszázan kerülnek kórházba a koronavírus miatt, ami az egészségügyi ellátórendszer egészét veszélybe sodorja. A belga szövetségi kormány pénteken döntött szigorító intézkedésekről, ezek egyikeként az összes nem sürgős műtét elhalasztását kérték az egészségügyi intézményektől. Az ország három kórházszövetsége is kritizálta az új bejelentést, mondván: az hatástalan, s nem fogja megakadályozni az egészségügyi rendszer összeomlását.

A belgiumi kórházaknak november 2-ig az intenzív osztályaik hatvan százalékát kell elérhetővé tenniük a koronavírusos betegek számára. Ez összesen 1200 intenzív és 4800 általános kórházi ágy felszabadítását jelenti. Ennél csak egy szigorúbb forgatókönyv van, amely 2000 intenzív osztályi és 8000 általános kórházi ágy igénybevételét kívánja meg.

A belga egészségügyi ellátórendszer egésze forog kockán
Fotó: Dirk Waem/Belga

Közben a szomszédos Hollandia – akárcsak a járvány első hulláma során – megkezdte a betegek Németországba szállítását. Észak-Rajn–Vesztfália tartomány korábban jelezte: amennyiben szükség van rá, összesen nyolcvan kórházi férőhelyet tudnak felszabadítani holland betegeknek. A hét végén egyelőre két koronavírusos beteget szállítottak Hollandiából német kórházakba, azonban az orvosi szakszervezetek a közeljövőben ennél nagyobb ütemben szeretnének osztozni a terheken, ugyanis a legnagyobb Benelux államban is csökken a kórházi kapacitás. A holland Nemzeti Közegészségügyi és Környezeti Intézet (RIVM) friss adataiból kiderült: jelenleg több mint 2100 hollandiai lakos van kórházban koronavírus miatt, s több mint ötszázan az intenzív osztályon fekszenek.

A holland megbetegedések gyors üteme a hatóságokat is meglepte: az RIVM korábban úgy készült, hogy az ötszáz intenzív osztályos esetet legkorábban október legvégén érik el, de sajnos ez egy héttel korábban bekövetkezett.

Ezúttal dicséretet kapott Magyarország

Az Európai Bizottság is azt kéri, hogy az uniós tagállamok mindenben legyenek egymás segítségére a válságidőben. Ursula von der Leyen ezt egy hét végi Twitter-bejegyzésben épp hazánkkal szemléltette. Mint írta, nagyon örül neki, hogy a tagállamok szolidárisak egymással, s egyúttal megosztotta Andrej Babiš cseh kormányfőnek a magyar lélegeztetőgépekért köszönetet mondó bejegyzését.

A European Council on Foreign Relations (ECFR) nevű berlini központú agytröszt egyébként márciustól szeptember közepéig mérte, hogy az EU-államok mennyire szolidárisak egymással a válság során.

Az egészségügyi eszközöket, logisztikai és diplomáciai segítségnyújtást számbavevő felmérés szerint Németország és Franciaország nyújtotta uniós szinten a legtöbb segítséget, az uniós motorállamokat pedig Magyarország követi a listán.

Románia, Észtország és Litvánia is előkelő helyet értek el a szolidaritásfelmérésben.

Menczer Tamás: Hazánk százötven lélegeztetőgéppel segíti Csehországot

A magyar kormány százötven invazív lélegeztetőgéppel segíti Csehországot a koronavírus-járvány elleni védekezésben – mondta vasárnap Gödöllőn a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára. Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.