Megvan a koronavírus vakcinák ára

Az amerikai gyártók vakcinái akár tízszer annyiba kerülhetnek, mint az európai vállalatoké.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 07. 29. 11:51
null
Újfehértó, 2011. január 11. Raáp Mária háziorvos oltóanyagot ad be Tilk Jánosnénak Újfehértón, a 6-os számú háziorvosi körzet rendelőjében, ahol megkezdték az emberek hepatitis A fertőzés elleni oltását. MTI Fotó: Balázs Attila Fotó: MTI/Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután júliusban több Covid–19 elleni vakcinát fejlesztő gyártó is a klinikai kísérletek harmadik – utolsó – fázisába lépett, elindult a számolgatás a szer forgalmazási áráról. A Financial Times című brit lap szerint az amerikai gyártók vakcinái akár tízszer annyiba kerülhetnek, mint az európai vállalatoké. A massachusettsi Moderna genetikai módszeren alapuló vakcinájának egyetlen dózisa 25-30 dollárba, vagyis megközelítőleg hét-kilenc ezer forintba kerülhet. Mivel két dózisra lesz szükség ahhoz, hogy az oltóanyag kifejtse hatását, a Moderna oltásáért akár 14-18 ezer forintot is ki kell majd fizetni.

Amint múlt héten beszámoltunk róla, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint jelenleg 24 cég és kutatólabor vakcinája jár klinikai kísérleti fázisban, amelyben a kifejlesztett oltóanyagot már embereken tesztelik. 142 vakcina pedig preklinikai állapotban van. A fejlesztési versenyben július végéig négy vállalat tört előre: három kínai és egy nagy-britanniai vállalat, az AstraZeneca. A kínai oltások ára egyelőre nem ismert, de a Reuters hírügynökség adatai szerint a brit oltóanyag töredéke lesz az amerikainak: egy dózis ára 2,5 euróba, vagyis mintegy 850 forintba kerülhet majd. Az AstraZeneca korábbi nyilatkozatai alapján a cég nem tervez profitot termelni az oltáson, és a járvány ideje alatt önköltségi áron adja majd a vakcinát.

A Financial Times szerint ugyanakkor a Moderna legközelebbi versenytársa, az amerikai piacra gyártó Pfizer gyógyszeripari vállalat, amely a német BioNTech-hel közösen fejleszti az oltóanyagát, 19,5 dollárra becsülte az oltást dózisonként. A cég állami megrendelést kapott százmillió vakcina legyártására még az év végéig, és azt ígérte, hogy jövőre évi 1,3 milliárd darab oltást tudnak gyártani. A brit lap szerint a versenytársak alacsonyabb árai a Modernát is az árpolitika felülértékelésére kényszeríthetik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.