„Milliók érzik úgy: cserben hagyta őket Európa”

A Fidesz most a járványhelyzet kezelésére koncentrál, és szerencsére az emberek kilencven százaléka elfogadja, hogy a politikai csatározásnak nincs itt az ideje – reagált Deutsch Tamás, a kormánypárt európai parlamenti delegációjának vezetője a hazánkat ért brüsszeli támadásokra.

2020. 04. 03. 18:04
DEUTSCH Tamás
Strasbourg, 2019. július 16. Deutsch Tamás, a FIDESZ-KDNP képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A minket hazugságokkal támadók szempontjából sokkal jobb, ha a magyar rendkívüli intézkedésekről esik szó, mintha arról beszélnének a széles nyilvánosságban, hogy az unió polgárainak milliói érzik úgy: cserben hagyta őket Európa. Az nem álhír, hanem személyes tapasztalatuk, hogy albán és kubai orvosok segítenek a bajba jutott európaiakon, illetve, hogy Kínából és Oroszországból küldenek egészségügyi eszközöket nekik. Jelen pillanatban sajnos nem az uniós intézményrendszer segíti a tagállamokat. Lássuk be, sokaknak jól jön, ha erről elterelődik a figyelem – nyilatkozta Deutsch Tamás a Magyar Nemzetnek a hazai koronavírus-törvényt ért friss bírálatok margóján.

A Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője elkeserítő példaként az EU alapító tagját, Olaszországot hozta.

– Miért nem szerepelnek inkább spanyol vagy olasz emberek véleményei a címlapokon? Napjainkban az európai együttműködés egyik alapító államában, Olaszországban is cserben hagyva érzik magukat az emberek!

– vélte az EP-képviselő, egyúttal üdvözölve Orbán Viktornak az Európai Néppárt főtitkárához intézett levelét, amelyben a miniszterelnök a válsághelyzetre való összpontosítást szorgalmazza.

– A magyar kormány minden erejével a magyar emberek életének, egészségének megvédéséért, a járvány súlyos gazdasági és szociális hatásainak csökkentéséért dolgozik. Mi – a tizenhárom kormánypárti EP-képviselő – is csak azzal akarunk foglalkozni, hogy mielőbb tárgyalhassuk az Európai Bizottság válságkezelő kezdeményezéseit. Ennek van most az ideje! Mindenki hallgasson az erkölcsi ítélőképességére! – fogalmazott Deutsch Tamás, aki elmondása szerint csalódott az ideológiai harcok láttán.

– Voltam olyan naiv, hogy azt hittem most, egy háborús helyzetben, amikor naponta európaiak tízezrei fertőződnek meg és ezrei halnak meg, most majd másként működik a politika!

– hangoztatja.

Felvetésünkre, hogy mit szólt a néppárt tizenhárom törpepártjának a Fidesz kizárását célzó akciójához, Deutsch Tamás több szempontot ajánlott a figyelmünkbe. – Ugyanazok az emberek mondják évek óta ugyanazt. Először az alaptörvényünk, aztán a migrációs álláspontunk, most pedig a járvány elleni fellépés miatt támadnak. Arról nem is beszélve, hogy a szóban forgó tizenhárom párt közül tíz ellenzékben van a saját országában, és a két számjegyű támogatottsági mutatót sem érik el otthon – érvelt a Fidesz alapító tagja, hozzátéve: a néppárton belüli ideológiai viták időzítését sem most kell meghatározni.

– Akkor kell átmenni a hídon, amikor odaérünk! – mondta, megismételve, hogy a kormánypárt most a járványhelyzet kezelésére koncentrál.

– Szerencsére az emberek kilencven százaléka nyilvánvalóan hallgat a józan észre, fegyelmezett és elfogadja, hogy a politikai csatározásnak nincs itt az ideje

– tette hozzá.

Deutsch Tamás Donald Tusknak, a néppárt elnökének bíráló nyilatkozatait sem szeretné véleményezni.

– Nem akarom kommentálni a szavait, ezt nyomdafestéket tűrő módon nem is lehetne. Csak a szlovén miniszterelnököt tudom idézni: a lélegeztetőgépek, a tesztek, a maszkok jelentik most a segítséget, nem a több Európáról szóló szövegelés

– mondta.

Ami az Európai Bizottság vizsgálódását illeti, az EP-képviselő azt mondja: a bizottság a szerződések őre, tehát jól teszi, ha szemügyre veszi a tagállamok rendkívüli intézkedéseit.

– Ezt mi csak támogatni tudjuk, különösen, hogy mindegyik ország esetében meg fogja tenni! – szögezte le Deutsch Tamás.

Az emberélet az első

Novák Katalin, a Fidesz külügyekért felelős alelnöke hozta nyilvánosságra Orbán Viktornak az Európai Néppárt főtitkárához, Antonio López-Istúriz White-hoz írt levelét. Ebben a miniszterelnök ismételten arra hívja fel a figyelmet: most az emberéletek mentése az első, így a „más országok szándékairól való fantáziálás” várhat. – A legnagyobb tisztelettel mondom: nincs időm az ilyesmire! – írja, hozzátéve: a világjárvány legyőzése után természetesen kész megbeszélni a vitás ügyeket. – Addig is minden időmet kizárólag a magyar életek megmentésének, illetve az ország gazdasági és szociális felépülésének szentelem. Természetesen az alaptörvényünk keretein belül – érvel Orbán Viktor, aki a dokumentumban azt is odaszúrja: most luxus az említett, más országok politikai szándékairól való elmélkedés.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.