Muscat mielőbbi távozását követeli az Európai Parlament

Mivel hazánkat és Lengyelországot szinte nap mint nap bírálat éri a jogállamiság helyzete miatt, okkal vetődik fel a kérdés, hogy a baloldali vezetésű Málta miért csak most került az uniós szégyenpadra.

2019. 12. 18. 14:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament nemrég meggyőző többséggel, 581 támogató és 26 ellenszavazat mellett elfogadott egy határozatot a máltai helyzetről. Ebben a képviselők kemény kritikával illetik a jogállamiság helyzetét a szigetországban, mégpedig a meggyilkolt máltai újságírónő, Daphne Caruana Galizia ügyével összefüggésben. Galiziát 2017 őszén robbantották fel a saját autójában, a gyilkosság miatt indított nyomozás során Málta baloldali kormányának számos meghatározó politikusa – így maga Joseph Muscat miniszterelnök is – a hatóságok látókörébe került. Muscat már bejelentette, hogy jövő év elején távozik a hatalomból. Ezzel az EP-képviselők ugyanakkor nem elégedtek meg.

A strasbourgi plenárison elfogadott állásfoglalás szerint a nyomozás egésze forog kockán, amíg Joseph Muscat a helyén marad. Az elmúlt években Máltán a jogállamiság, demokrácia, alapvető jogok, médiaszabadság és az igazságszolgáltatás függetlensége is komoly és állandó veszélybe került, állapította meg az uniós parlament, hozzátéve: sajnálják, hogy az Európai Bizottság ezidáig nem lépett fel a Málta-kérdésben.

Röviddel az Ursula von der Leyen-bizottság munkába állása után egyébként volt szó arról, hogy az ország ellen jogállamisági eljárást indítanak. Vera Jourová az ügyben illetékes uniós biztos tegnap az EP-ben sokat sejtetve arról beszélt: a bizottság az új jogállamisági mechanizmus útján javít majd a tagállamokkal – és Máltával – folytatott párbeszédén. – Mindazonáltal aggasztó, hogy Máltán nincs előrelépés – szögezte le a cseh biztos, főleg a korrupció miatt fogalmazva meg kritikát.

Mivel Magyarországot és Lengyelországot gyakorlatilag nap mint nap bírálat éri a jogállamiság helyzete miatt, okkal vetődik fel a kérdés, hogy a baloldali vezetésű Málta miért csak most került az uniós szégyenpadra. Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő a keddi vitán emlegette a kettős mércét. – Nevetséges összemosni Málta esetét más vitákkal, amelyeket Magyarországgal, vagy Lengyelországgal folytatnak – mondta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.