Nyugat-Európa is nyit az orosz vakcina felé

Franciaország, Spanyolország, Németország is jelezte: készek lennének Szputnyik V-t használni.

Magyar Nemzet
2021. 02. 04. 5:45
Production of Gam-COVID-Vac vaccine against the coronavirus disease in Saint Petersburg
A specialist works during the production of Gam-COVID-Vac, also known as Sputnik-V, vaccine against the coronavirus disease (COVID-19) at a facility of BIOCAD biotechnology company in Saint Petersburg, Russia December 4, 2020. Picture taken December 4, 2020. REUTERS/Anton Vaganov - RC2ZGK9KW76V Fotó: Anton Vaganov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több nyugat-európai állam is jelzi, hogy nem zárkózik el az alternatív forrásoktól, köztük a Szputnyik V orosz vakcina vásárlásától.

Franciaország

A minap például Emmanuel Macron jelezte a TF1 televíziónak adott interjúban, hogy nyitottak a Szputnyik V alkalmazására is. A francia államfő tájékoztatása szerint néhány héttel ezelőtt már szakértői csapatot is küldött Oroszországba, a visszajelzések pedig pozitívak, az eredmények jók. A politikus ugyanakkor az orosz oltóanyag használatát ahhoz kötötte, hogy az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezze a szert.

Emmanuel Macron francia elnök egészségügyi kutatásokról beszél a párizsi Necker Kórház Imagine Intézetében a koronavírus-járvány idején, 2020. december 4-én
Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Thomas Samson

– Ez egy tudományos, nem pedig politikai döntés – szögezte le, hangsúlyozva: a legfontosabb, hogy minden életet megvédjenek.

A francia elnök azt ígérte, hogy nyár végére minden arra vállalkozó francia állampolgárt beoltanak. Sürgette ugyanakkor azt is, hogy a szegényebb országokat, különösen Afrikát és Latin-Amerikát is meg kell segíteni, már csak azért is, hogy a járvány ne térhessen vissza. A 67 milliós Franciaországban három vakcinával, a Pfizer–BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca fejlesztéseivel oltanak, de egy friss döntés értelmében utóbbit a 65 év felettiek nem kaphatják. Eddig 1,6 millió dózist adtak be, ezzel lakosságarányosan a franciák még az uniós átlagtól is elmaradnak.

Spanyolország

Carolina Darias spanyol egészségügyi miniszter tegnap ugyancsak úgy nyilatkozott, hogy

a spanyol állam lelkesen fogad minden olyan oltóanyagot, amit az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagy. Ez az egyetlen követelmény a részükről.

A tárcavezető világossá tette, hogy ha a Szputnyik V megkapja az engedélyt, Madrid vásárolni fog belőle.

Spanyolország is komoly hiánnyal küzd, hétfőn 52 ezer adag vakcina érkezett Madridba a Modernától, amit már szét is osztottak az autonóm régiók között. Darias elmondta, hogy februárra normalizálódhat az oltóanyagok helyzete, ugyanis a Pfizer mostantól az előre megbeszélt adagokat fogja leszállítani. Csak februárban a Pfizertől és a Modernától 2,3 millió adag oltóanyag érkezik majd a dél-európai országba. Darias szerint tartható a terv, miszerint március végére a nyolcvan év fölötti idősek nyolcvan százaléka, valamint az idősotthonok lakóinak, dolgozóinak és az egészségügyi személyzetnek a nagy része be lesz oltva a koronavírus ellen.

Németország

Hasonlóan beszélt kedden Angela Merkel is. A német kancellár az ARD-nek adott interjúban méltatta a Szputnyik V vizsgálati eredményeit, miután a tekintélyes The Lancetben közölt tanulmány szerint az oltóanyag 91,6 százalékos hatékonyságot mutatott.

– Minden vakcinát örömmel látunk, de csak miután engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség

– fogalmazott.

Tegnap Jens Spahn német egészségügyi miniszter is méltatta az orosz oltóanyagot. Bátorítóak az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen Oroszországban kifejlesztett Szputnyik V oltóanyag hatékonyságáról szóló adatok, ezeket azonban be kell nyújtani az Európai Gyógyszerügynökséghez ahhoz, hogy a terméket használhassák az Európai Unióban – fogalmazott. A tárcavezető arról is beszélt, hogy az oroszok kérésére a német kormány közvetítőként azon dolgozik, hogy kiderítsék, Németországban vagy az Európai Unióban van-e olyan gyártási kapacitás, amivel elő lehetne állítani az oltóanyagot.

Jens Spahn német szövetségi egészségügyi miniszter
Fotó: DPA Picture-Alliance/Bernd von Jutrczenka

Korábban a német egészségügyi miniszter ugyancsak megerősítette, hogy nincs akadálya az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm-vakcinák használatának, ha megkapják az Európai Unió jóváhagyását. Reményét fejezte ki, hogy az orosz és a kínai vakcina segíthet Európának túljutni a járványon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.