Objektivitás BBC-módra: Varga Judit állta a sarat

Az igazságügyi miniszter rövid időn belül sokadik alkalommal kelt a magyar rendkívüli jogrend védelmére.

Magyar Nemzet
2020. 06. 05. 1:37
null
„Újra a győztesek pártjává akarjuk tenni az Európai Néppártot” Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Állta a sarat a BBC Newsnight című műsorában Varga Judit, aki rövid időn belül sokadik alkalommal kelt a magyar rendkívüli jogrend védelmére a nemzetközi sajtóban.

A brit közszolgálati csatorna csütörtökön késő éjjel élőben kapcsolta adásba a magyar igazságügyi minisztert, akinek nem volt könnyű dolga: a beszélgetés felvezetőjében Szél Bernadett tűnt fel, szokásához híven világgá kürtölve, hogy Magyarországnak radikális és szélsőjobboldali kormánya van.

A politikai vitaműsor hazánkról szóló felvezetőjében az is elhangzott, hogy hiába a jó járványügyi statisztika, a magyarok „máshogy fizetik meg” a vírushelyzet árát.

Varga Judit az adásban Kirsty Wark kérdésére kifejtette: amennyiben elfogadják a rendkívüli jogrend megszüntetésére vonatkozó törvényjavaslatot, akkor a veszélyhelyzet várhatóan június 20-án megszűnik Magyarországon.

A Christiane Amanpour szerepére törő műsorvezetőnő többször is rákérdezett a veszélyhelyzetet felváltó egészségügyi járványügyi készültség jogi jellemzőire, illetve a kormány egyik régi liberális kritikusát, Sophie in't Veldtet idézve arról értekezett, hogy az álhírterjesztés szigorú büntetése hogyan is fér össze az uniós értékekkel.

Az igazságügyi miniszter udvariasan elutasította, hogy a politikai érdeke vezérelte Európai Parlament liberális politikusának véleményével érveljenek a hazai intézkedésekkel szemben. Az álhírek terjesztésével összefüggésben pedig Wark tudtára adta: a kormánynak felelőssége, hogy a különleges jogrend idején a védekezést a valótlan állítások kiszűrésével segítse. A riporter többszöri nekifutásra sem értette meg, hogy rendkívüli jogrend, tehát közveszély hiányában – a balliberális oldalon sokat hangoztatott – álhírterjesztésért legfeljebb járó öt év börtön sem szabható ki.

– Miért szorították háttérbe a demokráciát épp a járványhelyzet közepette? – hangzott az utolsó, Varga Judithoz intézett felvetés, amit az igazságügyi miniszter azzal utasított vissza:

Magyarország összehasonlító elemzést készített az uniós tagállamok rendkívüli intézkedéseiről, és ez alapján egyáltalán nem különleges a magyar jogrend.

– Miért csak mi kaptunk ilyen kritikát? – kérdezett vissza a tárcavezető, ám a BBC riportere látszólag nem volt kíváncsi a magyar érvekre, a lejáró műsoridőre hivatkozva elköszönt az igazságügyi minisztertől.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.