Olaszországban elterelték a figyelmet a migrációról

A kedvező időjárási viszonyok és az ideális hajózási körülmények, valamint a politikai bizonytalanságok ösztönzőerővel hatnak az Olaszország irányába induló bevándorlókra. A belpolitikai viszályok következtében hatalmas embertömegek indulása, valódi elvándorlás várható Líbiá­ból – írja az Il Giornale napilap, amely úgy becsüli, idén is rekordot dönthet az Olaszországba érkező bevándorlók száma.

2021. 02. 10. 6:30
null
Migrants onboard the Sea-Watch 4 civil sea rescue ship react on sea off the coast of Sicily, Italy, on September 01, 2020, as they learn that they have permission to run into the port of Palermo, Sicily, the next day. - More than 350 migrants are onboard the Sea-Watch 4, after it took more than 150 people from the German-flagged MV Louise Michel rescue vessel funded by British street artist Banksy. Sea-Watch 4, which has rescued 201 migrants before and is itself in search of a host port, decided to help the Louise Michel "in the face of the lack of reaction" from the authorities, a spokesman for the German NGO Sea-Watch, which charters the boat with Doctors Without Borders (MSF), told AFP. (Photo by Thomas Lohnes / AFP) / Germany OUT Fotó: THOMAS LOHNES
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év első hónapjában teljes erőbedobással működésbe léptek a Földközi-tengeren a civil szervezetek. Az önállóan érkező kisebb bárkák közeledése is folyamatos Lampedusa szigetén, amelyeknek utasait aztán az olasz parti őrség segíti a szárazföldre. Az elmúlt évek adatai akár megháromszorozódhatnak, ha nem történnek komoly belbiztonsági korlátozások – vélik szakértők. A Líbiából érkező hajók közvetlenül léphetnek kapcsolatba és kérhetnek segítséget az Alarm Phone szolgálaton keresztül, mely már most jelezte, hogy folyamatosak a segélyhívások. A legtöbb jelzés a Tripoli keleti vidékén elhelyezkedő településekről érkezik. Ez a térség az embercsempészek tevékenységének melegágyaként közismert – hívja fel a figyelmet a jobboldali napilap.

Giorgia Meloni sajtóközleményben hívta fel a figyelmet, hogy a kormányválság napjaiban is feltartóztathatatlanul zajlik az ország megszállása. Az Ocean Viking civil hajó kikötését követően a jobboldali Olasz Testvérek párt elnöke hangsúlyozni kívánta, hogy pártja továbbra is kiáll az országhatárok védelmében, ezért az illegális bevándorlás feltartóztatása érdekében a Földközi-tengeren elhelyezett hajóblokád elrendelését sürgetik. Matteo Salvini volt belügyminiszter a bevándorlással kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy pártja, a Liga azoknak az európai jogszabályoknak a tiszteletben tartását követeli, amelyek Franciaországban és Németországban is érvényben vannak.

– A koronavírus-járvány miatti egészségügyi vészhelyzet és a súlyos gazdasági visszaesés elterelte a figyelmet a bevándorlás problémájáról – nyilatkozta lapunknak Palermóból Igor Gelarda, a Liga tanácsosa és helyi koordinátora. Az ellenőrzés nélküli tömeges bevándorlás okozta nehézségeket és az annak következtében kialakult társadalmi, közbiztonsági problémákat valószínűleg sokkal nehezebben tudja majd megoldani az ország. A legnagyobb teher a Földközi-tenger közepén található kisebb szigetekre helyeződik, amelyek valóságos megszállásként élik meg a megállás nélküli bevándorlást. A téli hónapok ellenére soha nem szünetelt a bevándorlási hullám. Lampedusa szigetén folyamatosan kötnek ki a migránsokkal érkező hajók, a napokban pedig a szicíliai Augusta partjaira szállított 443 személyt az Ocean Viking. – Aggodalommal tekintünk a tavaszi hónapokra, mivel minden bizonnyal megsokszorozódik az érkezők száma. Szicília is komoly nyomás alatt van, sok más szempontból is, mivel az egészségügyi vészhelyzet következtében a gazdasági összeomlás veszélye fenyeget. Drámai helyzetbe került a munkaerőpiac, a kormány által megígért támogatások töredéke érkezett meg. A koronavírus-variánsokkal érkező bevándorlók veszélye és elhelyezésük megoldása tovább bonyolítja a sziget problémáit – nyilatkozta a Liga tanácsosa.

– A közelmúltban sajnálatos módon láthattuk, hogy a bevándorlás problémája több komoly veszélyt is jelent: a terrorizmus veszélyét, a nigériai maffia fokozott aktivitását és a helyi bűnszövetkezetekkel való összefonódását – fejezte ki aggodalmait Gelarda. A túlélés érdekében, a reménytelenség küszöbén sokan a bűnözést választják. A nők gyakran az emberkereskedelem áldozatai lesznek, a szervezett bűnözés kihasználja őket. Ezek a nehézségek hosszú távon várnak megoldást, és nem csak Szicíliában. A bevándorlók a későbbiekben Olaszország más részeibe, valamint a többi európai tagállamba távoznak – jelezte a tanácsos, aki hangsúlyozta, hogy nemcsak helyi, hanem európai problémával állunk szemben. – Európa nem hagyhatja egyedül Szicíliát ebben a drámai helyzetben – figyelmeztetett Igor Gelarda.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.