Önkritikát gyakorolt Emmanuel Macron

Franciaország nem lazít, május közepéig karanténban marad a járvány miatt – jelentette be a francia elnök.

2020. 04. 14. 19:14
A mobile phone showing French President Emmanuel Macron, as he addresses the nation about the coronavirus disease (COVID-19) outbreak is displayed for a phot in front of an almost empty motorway in Strasbourg
A mobile phone showing French President Emmanuel Macron, as he addresses the nation about the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, is displayed for a photo in front of an almost empty motorway in Strasbourg, France, April 13, 2020. REUTERS/Christian Hartmann - RC2U3G9P6V5T Fotó: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a húsvétot követő héten Európa-szerte a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorú korlátozások enyhítését tervezik, Franciaország nem csak, hogy nem lazít, de május közepéig biztosan karanténban marad – erről maga Emmanuel Macron beszélt hétfő este tartott televíziós beszédében. A francia elnök azt mondta, május 11-e után is csak akkor lazítanak a szabályokon, ha addigra tovább lassul a járvány terjedése, az időseknek és a súlyos betegségben szenvedőknek viszont még a korlátozások esetleges feloldása után sem szabadna kimozdulniuk.

Macron némi önkritikát is gyakorolt beszédében: elismerte például, hogy országa nem volt felkészülve a járvány kezelésére, a helyzet pedig több hiányosságra is rávilágított. – Ahogy a világ többi országában, Franciaországban sem volt elég védőruha, kesztyű, kézfertőtlenítő, idézte a Le Figaro című konzervatív lap az elnököt. Mint fogalmazott, a koronavírus-járvány után fel kell hagyni az eddigi ideológiákkal, és mindenkinek meg kell újulnia. – Elsőként nekem – fűzte hozzá. A további egy hónapig tartó szigorú intézkedéseken túl Macron arról is beszélt: május 11-e után mindenkit tesztelni fognak, aki a koronavírus-fertőzés bármely tünetét produkálja. Noha az egy hónap múlva induló enyhítés az óvodákat és az általános iskolákat érinteni fogja, nem vonatkozik sem az egyetemekre, sem pedig az olyan nyilvános szórakoztató helyekre, mint például az éttermek, kávézók, mozik, színházak vagy a múzeumok.

Kiemelte, hogy Franciaország határai egyelőre meghatározatlan időre zárva maradnak az Európán kívüliek számára. Macron a válság által leginkább érintett szektoroknak, így a turizmusnak, a szálloda- és a vendéglátóiparnak, valamint a kulturális szférának speciális mentőcsomagot ígért, a legszerényebb jövedelmű, gyereket nevelő családoknak pedig rendkívüli támogatást.

Elemzők szerint egyébként Macron eddigi, a koronavírus-járvány elleni küzdelmet a háborúhoz hasonlító szenvedélyes beszédeihez képest hangsúlyt váltott, aminek elsősorban az lehet az oka, hogy a válságkezelés, illetve annak hiánya következtében jelentősen romlott a kormány megítélése. Az IFOP közvélemény-kutató szerint míg március 19-20-án a közvélemény kormányba vetett bizalma 55 százalékos volt, április 8–9-ére 38 százalékra esett vissza.

A The Spectator című brit portál közben egyenesen arról ír: Macron elvesztette a koronavírus elleni háborút. Franciaország egyébként jelenleg Európa harmadik legfertőzöttebb állama, már 15 ezer ember vesztette életét a járványban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.