Orosz dezinformációval hadakoznak a szövetségesek

– Nagyon közelről figyelemmel kísérem a rosszindulatú orosz befolyást. Aggodalomra ad okot – mondta Tod Wolters tábornok, a NATO európai erőinek főparancsnoka azon a telekonferencián, amelyre a washingtoni külügyminisztériumon keresztül a Magyar Nemzet is meghívást kapott. Juanita Chang amerikai ezredes kérdésünkre megemlítette: egy magyar katonaorvos, Fazekas László tábornok Wolters szakmai jobbkeze a járvány szövetségen belüli kezelésében.

2020. 04. 18. 7:50
Wolters, Tod
Tod Wolters: Közös értékeink segítenek minket Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A szövetségen belüli közös értékeink segítenek bennünket át ezen a nehéz időszakon. Őszintén hiszem, hogy ez a világjárvány közelebb hozott bennünket egymáshoz – hangsúlyozta az Egyesült Államok Európában állomásozó erőinek, egyben a NATO európai csapatainak főparancsnoka.

A washingtoni külügyminisztérium a nemzetközi sajtónak szervezett telekonferenciáján, amelyre a Magyar Nemzet is meghívást kapott, Tod Wolters, az amerikai légierő tábornoka többször is hangsúlyozta: veszélyesnek tartja a koronavírus-járvány körüli orosz dezinformációs, illetve segélyezési tevékenységet. A Corriere della Sera milánói lap riporterének felvetésére, miszerint az Olaszországba – a Covid–19-járványban leginkább sújtott európai NATO-tagországba – érkező orosz egészségügyi szállítmányt katonai személyzet, sőt hírszerzők kísérik, Wolters azt mondta: tisztában van az ügylettel, a döntésről a római kormánynak kell számot adnia.

– Aggodalomra ad okot. Nagyon közelről figyelemmel kísérem a rosszindulatú orosz befolyást – ásta ki a csatabárdot az USA rangidős európai katonája, hozzátéve, a NATO „nagyon éber” az ilyesmivel kapcsolatban. Arról is beszélt, hogy Moszkva megpróbálja bagatellizálni a segítséget, amelyet az egyes NATO-tagországok a világjárvánnyal összefüggésben egymásnak nyújtanak. – Ez önmagában a dezinformáció egy formája. De láttunk olyan eseteket is, miszerint Oroszország európai államoknak szállított árukat, és ezek az áruk hibásak voltak – mondta. Mint megemlítette, az USA amerikai csapatai csak az olaszországi készleteikből félmillió dollár értékű felszerelést osztottak szét Európában.

Tod Wolters: Közös értékeink segítenek minket
Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Magyarország a NATO-adatbázis szerint például százezer maszkot és ötezer védőköpenyt juttatott el Észak-Macedóniának, amely pár hete az atlanti szövetség tagja. A Magyar Nemzetnek az egyéb magyar hozzájárulást firtató kérdésére Juanita Chang, a NATO-főparancsnokság amerikai ezredese megemlítette: Wolters főparancsnok első számú tanácsadója járványügyben egy magyar katonaorvos, Fazekas László tábornok, aki korábban a NATO budapesti Katona-egészségügyi Kiválósági Központjának igazgatója, illetve a szövetség kiválósági központjai igazgatóinak elnöke volt. A Tiszalökön született orvos dolgozott korábban a NATO nápolyi összhaderőnemi parancsnokságán, illetve Koszovóban, ahol a szövetséges hadművelet egészségügyi biztosításáért felelt. Feladatot látott el Bosznia-Hercegovinában és Afganisztánban is.

– Ha valaki fertőzött, meg fogja kapni a kezelést. Le fogjuk győzni ezt a járványt! – mondja Fazekas doktor a NATO egy katonáknak szóló szemléltető videójában, amely arra is felhívja a figyelmet, ne csak a katonai bázison, hanem a magánéletben is ügyeljenek a társadalmi távolságtartás – járvány kikényszerítette – szabályaira.

Az elmúlt hetekben egyébként több olyan esetre is fényt derült, amikor NATO-tagállamok katonái tömegesen fertőződtek meg koronavírussal. A Charles de Gaulle francia nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó 1767 fős legénységének több mint harmada fertőzöttnek bizonyult a vírusteszt előzetes eredménye alapján. A hadihajó múlt vasárnap, a tervezettnél előbb tért vissza az Atlanti-óceáni missziójáról Franciaországba, mert a fedélzeten mintegy ötven tengerésznél mutatott fertőzést a teszt. Akkor a teljes legénység karanténba került, és azóta valamennyi matrózt teszteltek.

Az első hadihajó pedig, amelyen a Covid–19-fertőzés kitört, a Theodore Roosevelt amerikai repülőgép-hordozó volt. Itt is több száz főnél mutatták ki a fertőzést. A Guamnál állomásozó repülőgép-hordozó ügye miatt lemondásra kényszerült Thomas Modly, a Pentagon haditengerészetért felelős ügyvezető államtitkára. Ugyanis nagy felhördülést váltott ki, hogy ostobának nevezte és felmentette a hadihajó parancsnokát, Brett Crozier kapitányt, amiért a sorozatos megbetegedések miatt drámai hangú levélben kért segítséget a legénység kimenekítéséhez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.