Oslo 95 százalékkal akarja csökkenteni a károsanyag-kibocsátását 2030-ig

Oslo 95 százalékkal akarja csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátását 2030-ig – jelentette be pénteken a norvég főváros polgármestere.

Forrás: MTI2019. 08. 09. 23:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Raymond Johansen közleményében megjegyezte, hogy a világ összes nagyvárosa közül Oslo állt elő az eddigi legambiciózusabb klímastratégiával.

„Oslo lakosaival és a gazdasági élet szereplőivel együttműködve azon fogunk dolgozni a következő 11 évben, hogy felszámoljuk a város még megmaradt szén-dioxid-kibocsátó forrásait” – tette hozzá a polgármester. Az oslói városvezetés nem közölt becsléseket az emisszió drasztikus visszaszorításának várható költségeiről.

A 95 százalékos csökkenés a károsanyag-kibocsátás 2009-es szintjére – a Norvég Környezetügyi Hatóság városi kibocsátásra vonatkozó adatbázisában ez a legkorábbi dátum – való visszaállást jelentené.

Az oslói vezetés tervei között szerepel, hogy a városban minden jármű „kibocsátásmentes” legyen, noha a dízel- és benzines autók nyílt kitiltását nem szeretnék.

Európa idei zöld fővárosa 2015-höz képest harmadával akarja csökkenteni az autóforgalmat, előtérbe helyezve a tömegközlekedést, a kerékpározást és a gyalogos forgalmat.

A projekt sikere részben a helyi hulladékmegsemmisítő üzembe tervezett szén-dioxid-megkötő és -tároló mechanizmus megvalósításától is függ.

A skandináv ország célkitűzései között szerepel, hogy 2025-től minden eladott új autó kibocsátásmentes modell legyen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.