Peking elutasítja a Hongkonggal kapcsolatos nyilatkozatot

Peking már többször jelezte, hogy Hongkong ügye csakis Kínára tartozik, és semmilyen külföldi szervezetnek vagy személynek nincsen joga beavatkozni.

Forrás: MTI2019. 08. 27. 15:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai vezetés határozottan elutasítja a G7-es országcsoport Hongkonggal kapcsolatos nyilatkozatát – közölte Keng Suang kínai külügyi szóvivő keddi sajtótájékoztatóján.

A kínai külügyi szóvivő elmondta: Peking már többször jelezte, hogy Hongkong ügye csakis Kínára tartozik, és semmilyen külföldi szervezetnek vagy személynek nincsen joga beavatkozni.

A G7-es országcsoport a franciaországi Biarritzban tartott csúcstalálkozóján kiadott nyilatkozatában megerősítette a Kína és az Egyesült Királyság között 1984-ben létrejött, Hongkongra vonatkozó közös nyilatkozat fontosságát, és az erőszak elkerülésére szólított fel Hongkongban.

Keng úgy fogalmazott: a hongkongi demonstrációk és erőszakos események immár több mint két hónapja zajlanak, „súlyos csapást mérve” a hongkongi törvényes és társadalmi rendre, a gazdaságra, a lakosságra, valamint a város nemzetközi megítélésére, de Kína képes rendezni a saját problémáit.

A szóvivő felszólította a G7-es országcsoportot, hogy „ne avatkozzon más dolgába”. A kínai-brit közös nyilatkozatról pedig elmondta: annak végcélja Hongkong Kínához való visszatérése volt a brit gyarmati uralom alól. Ezt a dokumentumot semmilyen fél sem használhatja fel ürügyként arra, hogy beleszóljon Hongkong ügyeibe – hangsúlyozta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.