Reprezentatív koronavírus-tesztet készítenek a csehek

Az országos teszt a koronavírus-fertőzéssel szembeni kollektív immunitás szintjét méri fel.

Forrás: MTI2020. 04. 23. 22:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új koronavírus-fertőzéssel szembeni kollektív immunitás szintjét méri fel a cseh lakosság körében az az országos teszt, amely csütörtökön kezdődött Csehországban.

A nyolc napon át tartó tesztelést hat olyan régióban – egyebek között Prágában és Brünnben – végzik el, amelyekben a mai ismeretek szerint különböző szintű a fertőzöttség.

Higiénikusok szerint a nagyszabású tesztelés alapján – terv szerint mintegy 27 ezer ember adatait értékelik majd ki a szakértők – megállapítható lesz, hogy a cseh lakosság milyen százaléka került eddig kapcsolatba, illetve esett már át tünetmentesen az új koronavírusos fertőzésen, s ezek alapján a lakosság hány százalékánál fejlődtek már ki az antitestek.

„Átfogó, és a lehetőségek szerint objektív képet szeretnénk kapni, milyen a koronavírus-fertőzöttség tényleges állapota országosan” – jelentette ki a hét elején Adam Vojtech egészségügyi miniszter.

Ladislav Dusek, az egészségügyi információk és statisztikák intézetének igazgatója szerint az lenne jó, ha a megvizsgált személyek minél nagyobb arányánál lenne kimutatható, hogy problémák nélkül túlestek a fertőzésen, tehát szervezetük már rendelkezik ellenanyagokkal. „Amennyiben az általános fertőzési szint alacsony lesz, akkor számolni kell a járvány kiújulásával, illetve a jelenlegi helyzet romlásával” – mondta Dusek újságíróknak.

A tesztelés két szakaszban zajlik: először mindenkin elvégzik az előzetes gyorstesztet, amelynek eredménye nagyjából egy órán belül ismert lesz. Akiknél a gyorsteszt fertőzési jeleket mutat ki, azokat a második szakaszban klasszikus laboratóriumi tesztnek vetik alá.

A kivizsgálás mellett a résztvevők – egészséges cseh állampolgárok nyolctól nyolcvankilenc éves korig – egy kérdőívet is kitöltenek, amelynek alapján a felmérés és a tanulmány készítői pontosabb adatokat szereznek az emberekről.

A tesztelésben való lakossági részvétel önkéntes és ingyenes. Prágában és más helyeken is a cseh média jelentései szerint már a tesztelés első órájában hosszú sorokban várakoztak az érdeklődők. A szervezők ezért sorszámokat vezettek be, és a helyi mozgó laboratóriumok napi kapacitásai alapján mindenütt kihirdették, hogy az adott napon hány személyt képesek tesztelni.

Az országos tesztelés eredményét várhatóan május első hetében hozzák nyilvánosságra. A tapasztalatokat azután a járvány elleni védekezésben hasznosítják.

Adam Vojtech szerint a cseh hatóságok jelenleg ellenőrzés alatt tartják a járvány terjedését, ami lehetővé teszi a március közepén bevezetett korlátozó intézkedések fokozatos lazítását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.