Romániában most jön a veszélyhelyzet, és ez enyhülést jelent

A járvány nem múlt el, senki sem tudja, meddig fog tartani – figyelmeztetett a román államfő.

Forrás: MTI2020. 05. 04. 17:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Romániában nem hosszabbítják meg a március közepén kihirdetett, május 14-én lejáró rendkívüli állapotot, helyette veszélyhelyzet lép hatályba, hogy továbbra is meg lehessen hozni a koronavírus-járvány elleni küzdelemhez szükséges óvintézkedéseket – jelentette be hétfőn Klaus Johannis államfő.

Az elnök a kormány tagjaival folytatott tanácskozását követő sajtónyilatkozatában arra figyelmeztetett, hogy a járvány nem múlt el, senki sem tudja, meddig fog tartani, és a polgárok magatartásán múlik, mennyire sikerül ellenőrzés alatt tartani a fertőzés terjedését. A rendkívüli állapot utáni időszakban ezért fokozatosan, a járványhelyzet függvényében, várhatóan kéthetente fognak az eddigi korlátozásokat enyhítő intézkedéseket hozni.

Május 15-től – szigorú higiéniai és távolságtartási óvintézkedések közepette – megnyithatnak Romániában a fodrászatok, szépségszalonok, fogászati rendelők, és múzeumok. Nem lesz már szükség az előre megírt nyilatkozatban magyarázatot adni a lakhely elhagyására, de zárt térben és a közszállítási járműveken kötelező lesz a védőmaszk viselése. A vesztegzár alá helyezett településekre az enyhítések nem vonatkoznak – részletezte az államfő.

A települést továbbra is meghatározott esetekben – munkaügyben, egészségügyi ellátás, vagy egyéni sporttevékenységek miatt – lehet majd elhagyni, és továbbra is érvényben marad a – háromnál több emberre vonatkozó – gyülekezési tilalom. A hivatásos sportolók egy része bizonyos szabályok mellett újrakezdheti az edzéseket, de a sportlétesítményeket egyébként nem nyitják meg a nagyközönség előtt.

A veszélyhelyzet kihirdetését nem az alkotmány szabályozza, hanem a 2004-ben kiadott 21-es kormányrendelet teszi lehetővé. A veszélyhelyzet idején is – szükség esetén – korlátozhatók egyes alkotmányos jogok: ideiglenesen korlátozhatják a mozgásszabadságot, a lakhely sérthetetlenségéről, a kényszermunka tilalmáról és a magántulajdon védelméről szóló jogot. Az alkotmány szerint „egyes jogok és szabadságok gyakorlása kizárólag törvénnyel korlátozható”.

Romániában a veszélyhelyzet esetén azonnal érvényt lehet szerezni a lakosság figyelmeztetését vagy a veszély megelőzését, illetve következményeinek elhárítását célzó intézkedéseknek.

A településeken a veszélyhelyzetet a polgármester hirdeti ki a megyei prefektus jóváhagyásával. Egy megyében a prefektus hirdethet veszélyhelyzetet a belügyminiszter jóváhagyásával.

Országos szinten a belügyminiszter által vezetett vészhelyzeti (jelen esetben járványügyi) országos operatív törzs hirdethet veszélyhelyzetet a miniszterelnök jóváhagyásával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.