Strache is várja a Fideszt

Nagyra értékelem Orbán Viktort, várom ezt a találkozást – mondta szombaton az Österreich című napilapnak adott interjúban Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár.

2019. 05. 06. 6:43
KURZ, Sebastian; Strache, Heinz-Christian
Sebastian Kurz (balra) nem mindenben ért egyet koalíciós társával Fotó: MTI/EPA/Chirstian Bruna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagyra értékelem Orbán Viktort, várom ezt a találkozást – mondta szombaton az Österreich című napilapnak adott interjúban Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár, a bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt vezetője, aki ma érkezik Budapestre és tárgyal a magyar miniszterelnökkel. Strache szerint Orbán Viktor volt az az európai politikus, aki 2015-ben segített megállítani a tömeges illegális bevándorlást. Az alkancellár kitért a három hét múlva tartandó európai parlamenti (EP-) választásokra is, amelyek után szerinte „történelmi esélyünk van arra, hogy három korábbi hazafias szabadságfrakció összeálljon”.

– Örülnék, ha a Fidesz ebben vezető szerepet vállalna – fűzte hozzá. Heinz-Christian Strache az interjúban reagált Sebastian Kurz kancellár szavaira is, aki több ízben is nyilvánosan bírálta alkancellárját és pártját. „Két különböző párt vagyunk, egyenlő alapon és kellő tisztelettel dolgozunk együtt, de természetesen nagyon különbözőek vagyunk. Kurznak nem tetszenek bizonyos dolgok az én pártomban, mint ahogyan nekem sem tetszenek bizonyos dolgok az Osztrák Néppártban” – mondta.

Sebastian Kurz (balra) nem mindenben ért egyet koalíciós társával
Fotó: MTI/EPA/Chirstian Bruna

A múlt csütörtökön szintén Budapesten járt Matteo Salvini olasz belügyminiszter. A Liga kormánypárt vezetője április 8-án Milánóban jelentette be, hogy új és folyamatosan bővülő európai politikai család született, a Népek és Nemzetek Európai Szövetsége, amelyhez többek között az Osztrák Szabadságpárt, a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés, a német AfD, a Finnek Pártja és a Dán Néppárt is csatlakozott.

Az olasz politikus elmondta: reméli, hogy a szövetséghez a Fidesz és a spanyol Vox is csatlakozik. Orbán Viktor múlt csütörtökön úgy fogalmazott: az, hogy a Fidesz az Európai Néppárt tagja marad-e – amely felfüggesztette a Fidesz tagságát –, attól függ, merre fordul az Európai Néppárt. „Mi keresni fogjuk az együttműködést Salvini elnök úrral, látványosan, bevallottan és nyíltan” – fogalmazott a magyar kormányfő, hozzáfűzve ugyanakkor, hogy az EP-választás előtt nem tud válaszolni a Fidesz és a Liga közti együttműködés pontos formájára vonatkozó kérdésekre.

„Örömmel látnánk a magyar és a lengyel kormánypártot a Szabadság és Nemzetek Európája frakcióban a májusi európai parlamenti választásokat követően” – jelentette ki tegnap Marine Le Pen, a francia jobboldali Nemzeti Tömörülés vezetője egy brüsszeli kampányrendezvényen. „Orbán úron áll, hogy úgy látja-e, jobban összetartozik politikailag az Európai Néppárt tagjaival, akik ellene szavaztak, akik megszavazták a migránsok kötelező áthelyezését […], mint a miénkhez hasonló mozgalmakkal” – mondta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.