Svájc leállította egyik atomerőművét

Svájc pénteken végleg leállította a 47 éve üzemelő mühlenbergi atomerőművet a magas karbantartási költségek miatt.

Forrás: MTI2019. 12. 20. 21:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svájcban, amelyben eddig négy atomerőmű üzemelt, ez volt az első ilyen leállítás.

A fővárostól, Berntől mintegy 40 kilométernyire nyugatra található atomerőmű leállításáról, amelyet a tulajdonos BKW energiavállalat közleményben jelentett be, az SRF svájci közszolgálati televízió élő adásban számolt be.

Svájcban korábban csak egy kísérleti atomerőművet és kutatóreaktorokat állítottak le.

Az atomerőmű teljes leszerelése legkorábban 2034-ban fejeződhet be a BKW előrejelzése szerint.

A mühlenbergi erőmű leállítása, amelyről néhány nappal azután döntöttek, hogy 2013 elején a létesítmény korlátlan működési engedélyt kapott, nem politikai döntés eredménye. Az ország áramszükségletének mintegy 5 százalékát fedező erőmű bezárása vállalati döntés volt – közölte a BKW.

Ha hosszú távon akartuk volna üzemeltetni az erőművünket, sokkal többet kellett volna befektetnünk, hogy eleget tegyünk a Szövetségi Atombiztonsági Felügyelet (IFSN) előírásainak – közölte a BKW.

Mühlenberg bezárása után Svájcnak három atomerőműve marad: Gösgen, Leibstadt és Beznau, ez utóbbiban két reaktor működik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.