Szabadon engedték az egyik leghíresebb terroristát

Feltételezések szerint a szélsőséges muszlim vezető turistacélpontok elleni támadásban vett részt.

2021. 01. 08. 18:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabadlábra helyezték a hatóságok azt az indonéz, szélsőséges muszlim vallási vezetőt, aki feltételezések szerint kapcsolatban állt a 2002-es, Balin végrehajtott terrortámadással. A merénylet során 202 személy – főként külföldi turisták – vesztette életét, és további, mintegy 209 ember megsérült. Az indonéz rendőrség közleményben jelentette be a hírt, miszerint a most 82 éves Abu Bakar Basírt más ügyben 15 év börtönbüntetésre ítélték korábban, melyből tíz évet töltött le, a börtönben tanúsított jó magaviseletéért azonban előbb szabadon engedték. A dél-ázsiai állam leghírhedtebb terroristájaként emlegetett férfi helyi idő szerint ma reggel fél 6-kor hagyta el a börtönt, melyet ügyvédje is megerősített az újságíróknak. A hatóságok közleménye szerint a szabadlábra helyezés feltétele az volt, hogy a férfinak deradikalizációs programban kell részt vennie.

A Dzsemaa Iszlamíja Zulkarnen néven emlegetett egyik legidősebb tagját egy hónappal ezelőtt ítélték el azzal a váddal, hogy részt vett a 2002-es, Balin végrehajtott merénylet bombáinak elkészítésében. A férfit 18 éven keresztül keresték a hatóságok. Zulkarnen mellett a terrorszervezet huszonkét másik tagját is letartóztatták.

Basírról úgy tartják, hogy ő a vezetője a térségben már több merényletet végrehajtó szélsőséges, Dzsemaa Iszlamíja elnevezésű – az al-Kaidával kapcsolatban álló – csoportnak, és ő tervelte ki a közel húsz évvel ezelőtti akciót is Bali szigetén. Az idős férfi tagadta, hogy részt vett volna a 2002-es támadásban bármilyen módon, állításával ellentétben viszont dicsérettel illette és hősnek nevezte a merényletet végrehajtó terroristákat. Basírt azonban nem a Bali szigetén végrehajtott merénylet miatt ítélték el, hanem terrortámadásokra való felbujtás miatt kapott börtönbüntetést, továbbá segített megszervezni az iszlamisták egyik kiképzőtáborát Nyugat-Indonéziában, Aceh tartományban.

 

Ausztrália esetleges újabb merényletek miatt aggódik

A mintegy húsz évvel ezelőtti terrortámadás áldozatainak nagy része, összesen 88 személy ausztrál állampolgár volt. Az elhunytak családtagjai és barátai csalódottságukat fejezték ki a vallási vezető szabadon engedése miatt, nem ez volt azonban az első olyan támadása a terrorszervezetnek, mely érzékenyen érintette Ausztráliát. A Dzsemaa Iszlamíja 2004 szeptemberében az ausztrál nagykövetség ellen hajtott végre bombatámadást Indonézia Jakarta nevű városában, mely összesen kilenc civil életét követelte. Basír szabadon engedésének hírére az ausztrál kormány is reagált.

– Jakartai nagykövetségünk egyértelművé tette aggodalmainkat, hogy az ilyen személyeket meg kell akadályozni abban, hogy tovább ösztönözzenek másokat civilek elleni támadások végrehajtására

– jelentette ki korábban Marise Payne ausztrál külügyminiszter, utalva arra, hogy kormánya reméli, Indonézia mindent megtesz a terrorizmus visszaszorítására.

Scott Morrison ausztrál kormányfő is felszólalt az ügyben, szerinte Ausztrália mindig is szorgalmazta, hogy a terrortámadás elkövetői szigorúbb, arányos és igazságos büntetést kapjanak, de mivel erről az indonéz igazságszolgáltatás dönt, az ítéleteket tiszteletben kell tartaniuk. Korábbi közleményében kijelentette, hogy a kormány álláspontja szerint a Basírhoz hasonló személyeknek nem szabad megengedni, hogy tovább uszítsanak az erőszakra.

 

Basír továbbra is fenyegetést jelent?

Nincs egyetértés szakértők között abban, hogy a szabadon engedett terrorista veszélyt jelent-e a régióra, sokan tartanak attól, hogy továbbra is nagy befolyása lesz a szélsőséges körökre. Több szakértő gondolja úgy, hogy a legismertebb indonéz terrorista szabadon bocsátása példát mutathat másoknak, és arra ösztönözhet többeket, hogy az iszlám radikális iránya felé forduljanak. Aggodalomra ad okot továbbá, hogy sajtóértesülések szerint Basír legalább hat, helyi terrorszervezettel is kapcsolatban áll, 2014-ben pedig, börtönbüntetése idején hűséget fogadott az Iszlám Állam terrorszervezetnek.

Más szakértők szerint viszont Basír hosszú múltra visszatekintő terrorista tevékenysége nem jelent fenyegetettséget, állításukat azzal indokolják, hogy a férfi már idős, valamint a börtönben eltöltött évei alatt teljesen elszigetelődött a szélsőséges mozgalmaktól. Sidney Jones, a szigetország konfliktuspolitikai elemző intézetének igazgatója azt mondta, hogy a technológiai fejlődés miatt napjaink terroristáinak már nincs szükségük olyan vezetőkre, mint korábban. Az elemző szerint az aktívan működő terrorcsoportok tagjai tisztelik ugyan a 82 éves férfit, de már nem gyakorol rájuk olyan befolyást, mint korábban.

– Nem hiszem, hogy szabadon bocsátása megváltoztatna bármit is Indonéziában

– jelentette ki Jones, aki már régóta követi a terrorszervezet vezetőjének tevékenységét.

Indonézia terrorizmusellenes ügynöksége pedig arra számít, hogy Basír szabadulását követően már békés hangvételű szónoklatokat fog tartani, és nem buzdítja majd a szélsőségeseket merényletek végrehajtására.

 

Indonézia leghírhedtebb terroristája

Abu Bakar Basír 1972-ben egy iszlám iskolát hozott létre, mely a Dzsemaa Iszlamíjának toborzott tagokat. A terrorszervezet vezetője korábban minden szükséges lépést megtett azért, hogy – az Iszlám Államhoz hasonlóan – egy kalifátust, vagy egy másik iszlám államot hozzon létre Délkelet-Ázsiában. Indonézia egy korábbi elnöke, Szuhartó terrorellenes intézkedései miatt Basírnak Malajziába kellett menekülnie, szervezetét ekkoriban sikerült integrálnia egy hatalmas terrorhálózatba. Az elnök bukása után Basír visszatért a szigetországba, és terrorszervezete a 2000-es évek elején sorozatosan hajtotta végre a különböző merényleteket: 2003-ban a dzsakartai Marriott hotel épülete előtt autóba rejtett bombát robbantottak, 2005-ben szintén Bali szigetén hajtottak végre merényletet, majd 2005-ben három indonéz keresztény lányt fejeztek le.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.