Szájer József: Teljes jogú frakciótagok vagyunk

— A Fidesz teljes jogú tagja az Európai Néppárt (EPP) újjáalakuló parlamenti frakciójának. Sőt magabiztos választási teljesítményünk éppenséggel lehetővé teszi, hogy a politikailag fajsúlyos bizottságokra koncentráljunk és ezekbe delegáljunk képviselőket — nyilatkozta lapunknak Szájer József távozó frakcióalelnök, cáfolva a híreszteléseket, miszerint a magyar kormánypárt képviselői ezentúl nem tölthetnek be vezető tisztségeket a néppárt parlamenti frakciójában.

2019. 06. 05. 14:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden a Népszava számolt be róla, hogy „az Európai Parlamentben lefokozzák a fideszeseket”, és az Európai Néppárt (EPP) frakciója ugyanazokat a szabályokat alkalmazza a Fideszre, mint a pártcsalád. Pedro López de Pablo szóvivőre hivatkozva azt írták, hogy a vezető magyar kormánypárt képviselői ezentúl nem tölthetnek be vezető pozíciót a néppárt a választások nyomán újjáalakuló parlamenti csoportjában.

Később ugyanez a szóvivő írta a Twitter mikroblogon, hogy a frakció belső szabályzata nem egyezik meg a pártcsalád szabályaival, így a magyar delegáció tagjai bármelyik pozíciót megpályázhatják. Esteban González Pons, az EPP-frakció egyik alelnöke pedig tegnap hamisnak nevezte azt az állítást, miszerint a Fidesz politikusai ne bírnának teljes jogú tagsággal az EPP parlamenti csoportjában. – A Fidesz nincs felfüggesztve a frakcióban. Ezt a szabályzat sem teszi lehetővé – közölte.

A Népszava az információt részben azzal indokolta, hogy Szájer József (képünkön) – aki a mai alakuló ülésig maga is a frakció egyik alelnöke – nem pályázott újra a pozícióra. Szájer lapunknak megerősítette: a Fidesz továbbra is teljes jogú tagja a frakciónak, és semmilyen döntés nem született ennek ellenében. Mint mondta, ő maga 15 évig töltött be vezető szerepet a néppárt elnökségében, és már tavaly novemberben jelezte, szeretne háttérbe vonulni. Ezért sem pályázott újra a frakció-alelnökségre.

– Sem a parlamenti alelnöki tisztségért, sem a frakció alelnöki tisztségéért nem indultunk – hangoztatta a Fidesz politikusa, hozzátéve: az EP-választásokon elnyert 13 mandátum éppen hogy lehetővé teszi, hogy a kormánypárt ezentúl a fajsúlyos parlamenti bizottságokra koncentráljon, és ezekben pályázzon meg tisztségeket.

– Erre korábban nem volt lehetőségünk – mondta Szájer, cáfolva a Népszava egy másik értesülését is, miszerint a pártcsalád novemberben dönt a Fidesz tagságáról. – Nem tudunk pontos időpontot. Akár holnap is megszülethet a döntés. Annyi bizonyos, hogy az egyeztetések jelenleg is zajlanak, és ezek függvényé­ben döntünk – mondta.

A Fidesz márciusban egyoldalúan függesztette fel jogainak gyakorlását az Európai Néppártban. A sajtó egy része már akkor kifogásolta, hogy Szájer maradt frakcióalelnök, a szintén fideszes Járóka Lívia pedig a parlamenti alelnöki tisztségét őrizhette meg. A néppárt már akkor úgy érvelt: a frakció nem azonos a pártcsaláddal, a frakcióban senki sem kezdeményezett semmilyen döntést a fideszes képviselők tagságáról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.