Szélsőséges fiatal lövöldözött Oslóban

Egy egyenruhába öltözött, rohamsisakos fiatal lövöldözött szombaton Oslo egyik mecsetjénél; egy ember megsérült, az al-Noor Iszlám Központban lévőkre támadó elkövetőt a rendőrök elfogták.

2019. 08. 12. 6:44
null
Sebesültet visznek el az iszlám közösségi házból a mentők Fotó: MTI/EPA/NTB SCANPIX
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy egyenruhába öltözött, rohamsisakos fiatal lövöldözött szombaton Oslo egyik mecsetjénél; egy ember megsérült, a több fegyverrel az al-Noor Iszlám Központban lévőkre támadó elkövetőt a rendőrök elfogták.

Az oslói rendőrkapitányság tegnap azt közölte: a húszas éveiben járó norvég férfi a szélsőjobboldali eszmék rajongója, aki elismerően beszélt mások mellett Vidkun Quisling egykori norvég miniszterelnökről, aki Adolf Hitlerrel kollaborált a második világháború idején.

A hatóságok az esetet lehetséges terrortámadásként kezelik, a férfit a rendőrök még a helyszínen elfogták, köszönhetően annak, hogy egy a mecsetben tartózkodó 75 éves férfinak sikerült felülkerekednie rajta, a hatóságok kiérkezéséig pedig nem engedte a szorításából.

Sebesültet visznek el az iszlám közösségi házból a mentők
Fotó: MTI/EPA/NTB SCANPIX

A mecset vezetője szerint sokkal nagyobb katasztrófa is történhetett volna, ha a „fiatal fehér emberként” leírt elkövető negyedórával korábban érkezik, akkor ugyanis többtucatnyian tartózkodtak az épületben, a támadás idején azonban csak hárman voltak bent, adta hírül tegnap a CNN amerikai hírtelevízió.

A Baerum nevű elővárosban található mecsetre az elkövető éppen az íd al-adha, azaz a muszlim áldozati ünnep idején rontott rá, ahol egy embert eltalált, a sebesült idős nő állapotának súlyosságáról azonban a hatóságok nem árultak el részleteket.

Az NRK norvég közszolgálati rádió és televízió közlése szerint a rendőrség több fegyvert talált a mecsetben. A lövöldözést követően a hatóságok egy holttestre bukkantak Oslo külterületén, az áldozat a támadó mostohatestvére volt. Az esetet a mecsetbeli lövöldözéssel hozzák összefüggésbe: Brian Skotnes, az oslói rendőrség képviselője azt mondta, hogy ennek a negyednek egyik lakóházában bukkantak a holttestre.

A brit Independent hírportál azt írta, az al-Noor Iszlám Központban még az év elején szigorították a biztonsági intézkedéseket, rögtön azt követően, hogy Új-Zélandon több mint ötvenen haltak meg, miután egy fegyveres rontott be az egyik christchurchi mecsetbe, majd válogatás nélkül lövöldözni kezdett az imahelyen. A norvég férfi a rendőrség szerint aktív résztvevője volt az interneten zajló szélsőjobboldali diskurzusnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.