„Szétesőben vagyunk Amerikában”

Puha totalitarizmusnak nevezem, ami Amerikában ma végbemegy. A faji és a genderideológia az egész intézményrendszert áthatja, nincs előle menekvés – mondta a Magyar Nemzetnek Rod Dreher konzervatív amerikai író, aki a Danube Institute vendégkutatójaként érkezett nemrég Budapestre. A lapunknak adott interjúban azt is elárulta, miért szavazott Donald Trumpra, és miért tartja izgalmasnak a magyar modellt konzervatív nézőpontból.

2021. 05. 12. 17:39
null
20210512 MN Budapest Rod Dreher író Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar fülnek nagyon ismerősen cseng a vezetékneve…

– Meglepődtem én is, amikor valahol kiírva láttam: Dreher. De ingyensört azért nem adtak, csak mert engem is így hívnak. Véletlen egybeesésről lehet szó. Német nyelvterületen ez gyakoribb vezetéknév, Amerikában kevésbé.

– Miért fogadta el a Danube Institute felkérését? Miért vagyunk érdekesek egy családos louisianai írónak?

– Örömmel elvállaltam a felkérést, mert konzervatív szerzőként nagyon izgat, ami ma Magyarországon zajlik. Az önök országa nem nagyon szerepel az amerikai hírekben, de amikor igen, akkor negatív szövegösszefüggésben. Az amerikai média nagyon baloldali, és az ördögöt látja Orbán Viktorban. Szerintem sem szent, sem pedig ördög, hanem egy érdekes politikus, és kíváncsi voltam rá, mit tesz valójában.

Nagyjából egy hét alatt rájöttem, hogy hülyeség, amit az amerikai média Magyarországról írogat – már elnézést a kifejezésért.

Nem állítom, hogy ez itt maga a paradicsom, de lenyűgöz, amit itt tanulok, a magyar példa izgalmas nekünk, konzervatív amerikaiaknak is. Még régi vágású republikánusoktól vagy hírszerzői körök konzervatívjaitól is hallani ilyesmit Amerikában: meg kellene buktatnunk Orbánt! Szerintem ez öngyilkossággal érne fel konzervatív szempontból.

– Sőt egy cikke szerint egy bizonyos Jay bácsit is idehozna Budapestre. Azt is írja, ha Donald Trump Orbán Viktor képességeivel rendelkezne, az Egyesült Államokban is másképp alakulhattak volna a dolgok. Mit ért ezalatt?

– Jay bácsi a világgal már nehezen lépést tartó öregember egy, a genderideológiát népszerűsítő rajzfilmből. Azt írtam, ide kellene jönnie Magyarországra, mert a magyarok még nem hódoltak be, a kormányuk ellenáll a genderideológiának, ami tönkreteszi az Egyesült Államokat.

Ami Trumpot illeti, neki számos kérdésben jó megérzései voltak, de nem érdekelte a politika, csak önmaga. Orbán fegyelmezettségének és intellektusának is híján volt.

Számos dolgot, amit Trump bevezetett, Joe Biden most törli el. Sokan nem azért szavaztunk Trumpra, mert azt gondoltuk, milyen nagyszerű elnök, hanem azért, mert az alternatíva sokkal rosszabb. Örülök, hogy Trump lerombolta a régi Republikánus Pártot, de most olyasvalakire lenne már szükség, akinek – mint Orbánnak – nemcsak a nemzeti-konzervatív ösztönei vannak a helyén, de végig is tudja vinni a dolgokat.

Rod Dreher a Live Not By Lies című művével, amelyet most fordítanak magyarra
Fotó: Mirkó István

– Említette, hogy legújabb művét most fordítják magyarra. Miről szól?

– A Live Not By Lies (Ne élj hazugságokban!) sokat jelent számomra: nagy siker Amerikában, most fordítják le hét-nyolc nyelvre. A története pedig a következő. Hat évvel ezelőtt felhívott engem Amerikában egy orvos azzal, hogy el akarja mondani egy újságírónak, mi esett meg vele. Az édesanyja valamikor négy évet ült börtönben politikai fogolyként Csehszlovákiában, ahonnan származik, mert nem volt hajlandó felhagyni a templomjárással. Mármost az anyja azt mondta: fiam, ami most Amerikában történik ezzel a cancel culture-rel – a törlés, a bojkott kultúrájával –,

ez engem azokra az időkre emlékeztet, amikor a kommunisták anno hatalomra jutottak nálunk.

Ez a párhuzam akkor még kissé meredeknek tűnt nekem. De az elmúlt években ahány ismerős emigránst kérdeztem meg, akik az egykori szovjet blokk országaiból jöttek, mind egybehangzóan azt állították, szerintük is ez a helyzet. Könyvem a Nyugaton kibontakozó új totalitarizmusról szól.

– Ön is egyetért ezzel? Hogy az amerikai társadalom totalitáriussá válik? Csak éppen nem az osztályharc és a proletariátus vezető szerepe ma a vezérelv?

– Puha totalitarizmusnak nevezem, ami Amerikában ma végbemegy. Nem abban a formában érkezik hozzánk, ahogy azt George Orwell 1984 című művéből vagy a sztálini Szovjetunió történelméből megismerhettük. Abban a formában viszont fennáll, hogy mindent egy ideológia ural. A faji és a genderideológia az egész amerikai intézményrendszert áthatja – nincs előle menekvés. Szivárványossá teszik már az Oreo kekszet is, a Walt Disney – az egyik ikonikus amerikai vállalat – faji ideológiai képzést szervez a dolgozóinak. Ez az ideológia az emberek együttérzésére apellál, és eléri, hogy ne vallják meg a valós gondolataikat. Aki színt vall, azt rasszistának vagy vakbuzgó vallásosnak kiáltják ki. Ezért inkább mindenki csendben marad, például azért, mert félti az állását.

Az író szerint „halmozódnak egyre az igazságtalanságok, és robbanáshoz fognak vezetni”
Fotó: Mirkó István

– Martin Luther Kingtől és a polgárjogi mozgalomtól A fekete életek számítanak (Black Lives Matter, BLM) erőszaktüntetéseiig azért rögös lehetett az út. Nem így látja?

– King tiszteletes az egyik legnagyobb amerikai, aki valaha élt. Ő tisztességességet kért a fekete emberek számára: adjatok nekünk esélyt, ne a bőrünk színe, hanem a jellemünk alapján ítéljetek meg minket! Ez egy mélyen demokratikus, morális és keresztény nézőpont. A BLM megköveteli, hogy mindenki egyforma legyen és egyformán gondolkozzon – ez régi marxista dolog. Ha valaki egy kicsit is kilóg a sorból, az rasszista. Ma az amerikai vállalatok a bőrszínük alapján vesznek fel embereket, mert azt hiszik, ez a sokszínűség. De aki ismeri a marxista történelmet, az tudja, ez nem fog működni. Egy cseh származású amerikai egyetemi oktató ismerősöm számolt be éppen ma reggel arról, hogy két jelölt közül nem az alkalmasabbat – egy fehér heteroszexuálist – vették fel, hanem egy másikat, egy feketét. Így halmozódnak egyre az igazságtalanságok, és robbanáshoz fognak vezetni.

– Gyakorlatilag egy kvótarendszert működtetnek?

– Nem mindenütt lehetséges ez, államonként változók a törvényi keretek. De az egyes intézmények megtalálják a módját, hogy elérjék, amit akarnak. Ami különösen riasztó az egészben Amerikában, az az, hogy ezeket nem a kormány írja elő, hanem a nagyvállalatok és az intézmények, köztük a médiacégek, mint a Google vagy a Facebook teszik a magukévá.

– A genderideológiát miért tartja olyan veszélyesnek?

– Keresztényként azért, mert kétségbe vonja, amire pedig civilizációnk annyi aspektusa épül: a férfi és a női nem kettősségét. Mindig katasztrófával nézünk szembe, amikor egy ideológia nevében biológiai tényeket vonunk kétségbe. Szörnyű, hogy a genderfanatikusok mit művelnek az amerikai gyermekekkel! Éket vágnak a gyerek és a szülők közé – ez is ismerős lehet a kommunizmus történetéből. Van, ahol állami gyakorlat, hogy ha a gyerek a másik nemhez tartozónak vallja magát az iskolában, akkor nem szólhatnak erről a szüleinek. Hormonkezelést biztosítanak a gyereknek, a szülő nem tehet semmit. Démonizálják, ha nem adja be a derekát, a gyereknek pedig nagyvonalú támogatási rendszer áll a rendelkezésére, hogy nemet váltson. Ez a propaganda dől a médiából is: rossz szülő vagy, ha nem támogatod a gyerekeket! Őrület az egész.

Tizenöt éve csak a legradikálisabb amerikai egyetemeken esett szó a genderideológiáról. Ma már ott van mindenütt.

Az Amazon már töröl könyveket, amelyek a genderideológia ellenében foglalnak állást. Így működik, amikor az elitek elterjesztenek valamit a hálózatukon keresztül. Így zajlott le anno a bolsevik forradalom, és így megy végbe most ez a kulturális forradalom.

– Médiapropagandát említett. Miért van ekkora liberális túlsúly az amerikai médiában, amikor a 2016-os és a 2020-as elnökválasztáson is azt láttuk, a választópolgárok nagyjából fele-fele arányban oszlanak meg a két politikai oldal között?

– Ez bonyolult kérdés, amelynek van egy fontos generációs aspektusa. Évtizedeket dolgoztam konzervatívként a fősodorbeli amerikai sajtóban, és liberális szerkesztőségekben is jól éreztem magam, rendesen bántak velem, noha a liberális újságírók buborékban élnek. Nagyjából tíz évvel ezelőtt azonban bekövetkezett egy változás, amikor a mai negyven alattiak lepték el a szerkesztőségeket. Ők sokkal radikálisabbak, a régi vágású liberális vezető szerkesztők pedig felteszik előttük a kezüket. Az egész országban ez a helyzet, az egyetemeken és másutt is.

Rod Dreher a Danube Institute vendégkutatójaként érkezett nemrég Budapestre
Fotó: Mirkó István

– Milyen lesz ön szerint öt-tíz év múlva az Egyesült Államok?

– Attól tartok, dezintegrálódunk, szétesőben vagyunk. Eszembe szokott jutni a spanyol polgárháború története és az egyházellenes támadások. Ha a demokraták törvénybe tudják iktatni a transzneműek az etnikai kisebbségének megfelelő egyenjogúságát, amit néhány republikánus hiúsíthat meg, az egyházak számkivetetté és üldözötté válhatnak. Számos középosztálybeli keresztény nem hiszi ezt el, de szerintem hazudnak önmaguknak.

Névjegy. Rod Dreher keresztény-konzervatív amerikai író, újságíró, publicista, az American Conservative folyóirat vezető szerkesztője. 1967-ben született a Louisana állambeli Baton Rouge-ban, és ma újra ebben a déli államban él a családjával. Jelenleg a budapesti Danube Institute vendégkutatója. A Szent Benedek válaszútján című könyve nemrég jelent meg magyarul.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.