Szívükbe zárták Trumpot az amerikai farmerek

Miközben Donald Trump veresége az amerikai elnökválasztáson véglegesedni látszik, egyre több jelzés érkezik az Egyesült Államok agrárgazdálkodó vidékeiről, amelyek azt tanúsítják: Donald Trump elnökségének négy éve alatt meghozott intézkedéseivel sikerrel épített ki hűséges támogatói bázist szerte az országban.

Cseke Dóra
2020. 11. 22. 6:50
U.S. President Trump visits Farmers to Families Food Box Program location at Flavor First Growers and Packers in Mills River, North Carolina
U.S. President Donald Trump arrives to deliver a speech at the Farmers to Families Food Box Program location at Flavor First Growers and Packers in Mills River, North Carolina, U.S., August 24, 2020. REUTERS/Carlos Barria - RC2KKI9N0OHK Fotó: Carlos Barria
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Neil Shaffer, a Republikánus Párt Howard megyei (Iowa állam északkeleti része) elnöke, aki maga is agrárgazdálkodóként, azaz farmerként dolgozik, a The Guardian tudósítójának adott interjújában őszintén beszélt arról a folyamatról, amelyben Iowa állam farmerei az elmúlt években Donald Trump hűséges támogatóivá váltak.

– Néhány hónappal ezelőtt nagyon aggódtam. A koronavírus-válság közepén jártunk, a gazdaság nem teljesített jól, és az elnök sajnos nem kezelte jól a járvánnyal kapcsolatos interjúit és a sajtótájékoztatókat, amikor például ellentmondott még saját szakembereinek is. Meggyőződésem volt, hogy a választás Iowában Trump számára szabályos „vérfürdővel” végződik majd, s hogy az elnök pillanatok alatt elveszíti majd Iowát – mondta a farmer.

De éppen Iowa lett az egyik tagállam, ahol már a választások estéjén minden kétséget kizáróan véglegesedett Trump győzelme.

Nemcsak a győzelme volt vitathatatlan egy olyan államban, ahol előzetesen minden közvélemény-kutatás Joe Biden győzelmét jelezte előre, hanem az elnök jelentősen növelni is tudta támogatói számát olyan megyékben is, amelyek 12 évvel ezelőtt Barack Obamát juttatták az elnöki székbe.

2016-ban azonban Howard megye már a republikánus Trump mögé állt a határozott 42 százalékos szavazati arányával Hillary Clinton ellenében. Ez a politikai „átnyergelés” a korábbi demokrata jelöltről egy republikánus jelöltre az amerikai nemzet történetének legnagyobb arányú pártváltása.

Az idei választás során Trump ezt az arányt további tíz százalékponttal növelni tudta.

Neil Shaffer elmondta, hogy míg 2016-ban a választók azért adták voksukat Trumpra, hogy kifejezzék nemtetszésüket Hillary Clinton személyével kapcsolatban, addig idén már kifejezetten Trumpot, az ő személyét támogatták.

– Ők már régen Trump emberei. Hisznek neki, bíznak benne, és ezt meg akarták mutatni. Trump megrendíthetetlen támogatást szerzett a vidéki emberek körében, olyan mértékűt, amelyet még egyetlen amerikai elnök sem mondhatott magáénak azelőtt. És ez nem fog elmúlni egyik napról a másikra, akkor sem, ha nem ő lesz az elnök. Trump megváltoztatta a politikát. Ronald Reaganhez lehetne legjobban hasonlítani a támogatottságát, de az elköteleződés Trump mellett nálunk valóságos mozgalommá alakult. Ronald Reagan idején senki nem lengetett Reagan feliratú zászlókat – osztotta meg a tapasztalatait a megyében most is uralkodó hangulatról Shaffer.

Trump sikerrel győzte meg a középnyugati választókat arról, hogy elnökként odafigyel rájuk és a problémáikra, és tettekben is bebizonyította mindezt.

– Ő minden idők legagrárbarátabb elnöke, vagy legalábbis egy azok között, akiket én láthattam. Ő volt az első olyan elnök, aki valóban bele mert menni egy kereskedelmi háborúba ahelyett, hogy csak beszélne róla. Ráadásul a pénz, ami a kínai árukra kivetett vámokból befolyt az államkasszába, a farmerek kapták meg. A mi kis farmunk, ahol 59 hektáron gabonát termelünk, 18 ezer dollár támogatásban részesült a kínaiaktól befolyt összegből. Bevallom, nem sok farmert ismerek, aki Bident támogatja

– magyarázza a gazdálkodó.

Trump gazdasági szakértelme és eddigi gazdaságpolitikája is arról győzte meg az iowai választókat, hogy a koronavírus-járvány után a gazdaság talpra állításához a jelenlegi elnök lenne a legjobb választás a következő négy évben is. – A járvány előtt az amerikai gazdaság kiválóan teljesített, és Trump a járvány idején is gyakran hangoztatta, hogy nem szabad a gazdaságot a teljes lezárással halára ítélni. Az emberek attól tartanak, hogy amikor majd Biden ül az elnöki székbe, a járványt fékező intézkedéseivel leállítja a gazdaságot is – osztotta meg a helyiek félelmét Shaffer.

Mindennek ellenére minden jel arra utal, hogy Donald Trump elveszíti a választásokat.

Neil Shaffer szerint Donald Trump első televíziós vitája Joe Bidennel okozta az elnök vesztét. – Még a legszívósabb republikánus barátaim is elszörnyedtek. Ha az elnök végül tényleg veszít, sajnos csak magának köszönheti – mondta.

A választások tisztaságával kapcsolatban kijelentette, hogy ugyan ő is elképzelhetőnek tartja, hogy előfordultak visszaélések, és az elnök kitartó küzdelme az igazság kiderítéséért talán valóban újabb és újabb megkérdőjelezhető módszereket deríthet fel, de úgy gondolja, hogy a csalások nem fordultak elő olyan nagy számban, hogy azok megváltoztassák a végeredményt. – Azt hiszem, hogy többnyire jogszerűen történtek a dolgok. Lehet, hogy volt probléma néhány ezer szavazattal itt vagy ott, de összességében mindez nem változtat semmin.

Egy dolog biztos, az elnök távozásával hagyatéka még az iowai választókkal marad egy ideig.

Trumpot a szívünkbe zártuk – összegzi Neil Schaffer.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.