Szlovákia is a Szputnyik V vakcina beszerzését tervezi

Bár az EMA még nem engedélyezte a vakcinát, egyre több tagállam köt szerződést az orosz féllel.

Magyar Nemzet
Forrás: Reuters, MTI, ma72021. 02. 17. 10:55
null
Moszkva, 2021. január 19. Az új koronavírus ellen kifejlesztett orosz oltóanyagot, a Szputnyik V-t mutatja egy nõvér a moszkvai GUM áruházban létesített oltóközpontban 2021. január 19-én. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov Fotó: Jurij Kocsetkov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlovákia várhatóan megkezdi a tárgyalást a Szputnyik V koronavírus elleni orosz vakcina vásárlásáról, bár az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még nem regisztrálta

– közölték tegnap szlovák vezetők a helyi pandémiabizottság keddi ülését követően.

A hírt Igor Matovič miniszterelnök is megerősítette, majd kijelentette, hogy álláspontja szerint a kormánynak meg kellene kezdenie a tárgyalásokat az orosz féllel a védőoltás beszállításáról.Hangsúlyozta, hogy az uniós tagállamok közül eddig csak Magyarországon engedélyezték az orosz vakcinát, azonban nem látja annak az okát, hogy Szlovákia miért ne tehetné ugyanezt.

„A bizottság ülésén az összes szaktekintélynek számító infektológus, immunológus és epidemiológus úgy foglalt állást, hogy – tekintettel az EU által regisztrált oltások katasztrofálisan lassú beszállítására – helyénvaló, hogy a kormány tárgyalásokat kezdeményezzen az orosz féllel a Szputnyik V vakcina behozataláról”

– írta a kormányfő hozzátéve, hogy szerinte az orosz védőoltás „rendkívül hatékony” és a jelenlegi helyzetben több millió szlovákiai lakos oltatná be magát önkéntesen ezzel a vakcinával.

A kormányfő Magyarországra hivatkozva magyarázta, hogy akár Szlovákia is indíthatna tárgyalásokat az orosz Szputnyik V vakcina beszállításáról. Fotó: MTI/EPA/AFP Pool

A miniszterelnök álláspontjával azonban nem mindenki ért egyet Szlovákia vezető politikusai közül. Veronika Remišová, a szintén kormánypárti Za ľudí (Az Emberekért) párt elnöke szerint meg kell várni a Szputnyik gyártói és az Európai Gyógyszerügynökség közötti tárgyalások kimenetelét. A TASR hírügynökség értesülései szerint a politikus arra hivatkozott, hogy az emberekből nem lehet kísérleti nyulakat csinálni, ezért kell kivárni, míg uniós szinten is döntés születik az orosz vakcina bevezetéséről. Remišová hangsúlyozta, hogy erre feltehetőleg már nem kell sokat várni, hiszen a Szputnyik V gyártója már tárgyal az Európai Gyógyszerügynökséggel és hamarosan megkezdődhet a hivatalos kiértékelés. A politikus továbbá elmondta, hogy pártja támogatja az összes hozzáférhető védőoltás beadását, azonban kizárólag azt követően, hogy az EMA ellenőrizte azokat és vizsgálataik alátámasztották, biztonságosak és kellően hatékonyak minden korosztályra nézve.

Marek Krajčí egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a vakcinát akkor lehet használni, ha biztonságosnak találják. Közölte: a helyi egészségügyi hatóságok előbb megbizonyosodnak arról, hogy a vakcina gyártása valóban megfelelő-e. Az orosz gyártmányú oltóanyag alkalmazásához a szlovák Állami Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal jóváhagyása is szükséges. Korábban Andrej Babiš cseh miniszterelnök is bejelentette, hogy Magyarországhoz hasonlóan Csehország is engedélyezi a védőoltást, majd később közölte, hogy országa megvárja az EMA engedélyét.

A statisztikai adatok szerint Szlovákiában tegnap összesen 1442 új esetszámot regisztráltak a hatóságok, azonban február eleje óta ez az érték rendszeresen változik. Ebben a hónapban a legalacsonyabb napi esetszámot két nappal korábban jelentették, 572 főt, a legmagasabbat pedig február 10-én, 3179 főt. A halálozások száma azonban január óta folyamatosan növekszik, tegnap 111 beteg hunyt el, január végén pedig a kétszáz főt is megközelítette ez az érték.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.