Szolidaritást sürgetnek az egészségügyi miniszterek

Az uniós tagállamok közötti szolidaritás szükségességét hangsúlyozták rendkívüli brüsszeli ülésükön az egészségügyi miniszterek, miután egyes országok bírálták, hogy Berlin és Prága kortátozza az egészségügyi maszkok kivitelét. A brüsszeli intézményekben is súlyosbodik a vírushelyzet, ma Horvátország uniós nagykövete került karanténba.

2020. 03. 06. 16:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben háromezer fölé emelkedett a koronavírusos megbetegedések száma Európában, ma az egészségügyi miniszterek Brüsszelben tartottak válságtanácskozást. Az ülés egyik végkövetkeztetése az volt, hogy tartani lehet az újabb európai járványgócok kialakulásától. Az európai járványügyi központ szakértői missziója a jövő héten az egyre több megbetegedéssel küzdő tagállamba, Görögországba érkezik. A központ munkatársai Olaszországban már csaknem két hete a terepen dolgoznak.

– Ennek semmi köze a migrációhoz – sietett leszögezni a görögországi misszió kapcsán Sztella Kiriakídisz, utalva arra, hogy a görögök jelenleg is migránsok tízezreit szállásolják el, valamint küzdenek a Törökországból útnak indult bevándorlótömeggel. Az egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztos arról is tájékoztatott, hogy az Európai Bizottság 37 millió eurót szabadított fel olyan projektek támogatására, amelyek a vírushelyzet orvoslását segíthetik.

– A tanácsülésen azt tapasztaltuk, hogy nagy a hajlandóság az együttműködésre a tagállamok között – ezt már Janez Lenarčič válságkezelésért felelős biztos mondta. Mint fogalmazott, magától értetődő, hogy az egyes EU-országok más-más intézkedéseket alkalmaznak, hiszen más-más helyzettel szembesülnek.

Noha a retorikában együttműködési hajlandóságról van szó, Brüsszelben egyes országok bírálatot fogalmaztak meg, amiért Németország és Csehország – saját polgáraik ellátásának biztonságára hivatkozva – nemrég korlátozták az egészségügyi maszkok kivitelét. – Ennél szolidárisabbnak kellene lennünk egymással – mondta az ülést követően Maggie de Block belga egészségügyi miniszter. Belgiumban napról napra súlyosbodik a helyzet: hétfő reggel még három fertőzött volt ismert, mára viszont száz fölé emelkedett a koronavírusos betegek száma. Kiriakídisz és Lenarčič biztosok a kritikákat kommentálva elmondták: nem hiába került bele az ülés zárónyilatkozatába, hogy a tagországoknak szolidárisnak kell lenniük egymással. A nyilatkozat utal az egészségügyi eszközök ésszerű alkalmazására is.

– Az uniós szerződések szerint lehet efféle korlátozásokkal élni, de a bizottság álláspontja egyértelmű: az nem történhet más tagállamok kárára – szögezte le Lenarčič, hozzátéve: az egészségügyi maszkok tekintetében például eddig nem volt nagy a készletállomány Európában. Annak érdekében, hogy elsősorban az egészségügyi személyzet védelmét biztosítsák a tagállamokban, húsz ország közös beszerzést hirdetett meg védőfelszerelésekre. A jövő héten ismertetik a felajánlásokat.

A járványhelyzet az EU-intézményeket sem kíméli. Ma a horvát uniós nagykövetet, Irena Andrassyt vonták karantén alá, miután egy azóta megbetegedett személy mellett ült az egyik tanácsülésen. Úgy tudjuk, elővigyázatosságból a többi uniós nagykövetet is megvizsgálják. Mindeközben az Európai Parlament – szintén a járványhelyzetre hivatkozva – szinte az utolsó pillanatban döntött arról, hogy inkább Brüsszelben tartja a Strasbourgba tervezett jövő heti plenáris ülését. Egyelőre nincsenek arra vonatkozó tervek, hogy lemondanák az állam- és kormányfők hó végi brüsszeli csúcstalálkozóját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.