Egy lépésre a világháború, a balti államok és Lengyelország megnevezték a csapataik Ukrajnába küldésének feltételeit

Egyre közelebb kerülünk a világháborúhoz. A balti államok és Lengyelország nem zárják ki, hogy csapatokat küldenek Ukrajnába. Már közölték ennek feltételeit is, írta a Der Spiegel.

Forrás: Der Spiegel2024. 05. 28. 10:19
Kelet-Ukrajna, 2024. május 7. Ukrán tüzérek az orosz állásokat ágyúzzák a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó fronton 2024. május 6-án. MTI/AP/Francisco Seco Fotó: Francisco Seco
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német lap szerint a csapatok küldésére akkor kerülhet sor, ha Oroszország jelentős sikereket ér el a frontvonalon a Nyugat elégtelen segítségnyújtása miatt.

A 92. rohamdandár ukrán katonái 2024. május 15-én, Ukrajna orosz inváziója közepette BM-21 „Grad” rakétavetőt lőttek orosz állások felé Harkiv régióban. (Fotó: AFP/ Roman PILIPEY)
A 92. rohamdandár ukrán katonái 2024. május 15-én, Ukrajna orosz inváziója közepette BM-21 „Grad” rakétavetőt lőttek orosz állások felé Harkiv régióban (Fotó: AFP/ Roman PILIPEY)

A Spiegel azt állítja, hogy a múlt héten az észt fővárosban tartott konferencián meg nem nevezett balti parlamenti képviselők figyelmeztették a német kormány képviselőit az ukrajnai háborúval kapcsolatos berlini politika következményeire.

Megjegyezték, hogy Berlin nem hajlandó nagy hatótávolságú fegyvereket biztosítani Ukrajnának, valamint, hogy a nyugati szövetségesek által szállított fegyverekkel az ukránoknak tilos csapást mérniük oroszországi területeken lévő katonai célpontokra, írja a Militarnyi.ua

A Der Spiegel azt állítja, Lengyelország és a balti államok képviselői figyelmeztették Berlint:

Ha az oroszok stratégiai áttörést érnek el Kelet-Ukrajnában, nem fogják megvárni, hogy orosz csapatokat telepítsenek a határaikhoz, hanem maguk küldenek csapatokat Ukrajnába.

Joe Biden amerikai elnök (j) találkozik Olaf Scholz német kancellárral a washingtoni Fehér Ház Ovális Irodájában, 2024. február 9-én. (Fotó:AFP/Brendan Smialowski)
Joe Biden amerikai elnök (j) találkozik Olaf Scholz német kancellárral a washingtoni Fehér Ház Ovális Irodájában, 2024. február 9-én (Fotó: AFP/Brendan Smialowski)

A német lap szerint „ez azt jelentené, hogy a NATO a háború egyik részesévé válik” és ez pontosan az, amitől Olaf Scholz német kancellár és Joe Biden amerikai elnök is tart.

Március elején a lengyel külügyminiszter azt mondta, hogy a nyugati csapatok Ukrajnában való részvételéről szóló vita hasznos Oroszország befolyásolására. Egy héttel korábban Emmanuel Macron francia elnök azt mondta, hogy „nem zárhatjuk ki” a nyugati csapatok Ukrajnába küldésének lehetőségét. A háborús pszichózis tehát egyre nagyobb méreteket ölt Európában.

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter 2024. május 22-én a kelet-németországi Weimarban tartott közös sajtótájékoztatón. (Fotó: AFP/Ronny HARTMANN)
Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter 2024. május 22-én a kelet-németországi Weimarban tartott közös sajtótájékoztatón (Fotó: AFP/Ronny Hartmann)

Petr Pavel cseh elnök is úgy véli, hogy Európának nem szabad korlátoznia Ukrajna támogatását. A segítségnyújtás formáinak bővítését szorgalmazta, beleértve a külföldi csapatok esetleges ukrajnai jelenlétét is. Egy héttel ezelőtt pedig Kaja Kallas észt miniszterelnök azt mondta, hogy néhány ország már elküldte kiképzőit Ukrajnába az ukrán hadsereg kiképzésére.

Borítókép: Ukrán tüzérek az orosz állásokat ágyúzzák a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó fronton 2024. május 6-án (Fotó: MTI/AP/Francisco Seco)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.