Űrhajósjelöltek: Mérnökként mi másképp látjuk a világot

Kapu Tibor azóta sem tudta feldolgozni, hogy rá esett a választás.

Forrás: hirado.hu2024. 05. 28. 10:44
KAPU Tibor; SCHLÉGL Ádám; CSERÉNYI Gyula; SZAKÁLY András
Fotó: Illyés Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, Szijjártó Péter hétfő reggel bejelentette, megvan a következő magyar űrhajós Kapu Tibor 32 éves gépészmérnök személyében, a tartalékos űrhajós pedig egy 35 éves villamosmérnök, Cserényi Gyula lesz. 

Nagyon komoly feladatokat kell majd végrehajtaniuk, mind a fizikai, mind a mentális állóképesség szempontjából, hiszen a következő magyar űrhajósnak ki kell bírnia például azt a mintegy negyvennyolc órás utat is, amelyet egy kapszulában szinte egy helyben kell eltölteni, amíg a Nemzetközi Űrállomást elérik. 

Hamarosan az Egyesült Államokba utaznak, ahol az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), illetve egy szerződés alapján az Axiom Space nevű vállalat fogja biztosítani a kiképzésük utolsó fázisát. 

A Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a két űrhajós elárulta, mindketten végzettségükből adódóan másképp látják a világot, nagyon izgultak a kiválasztási folyamat alatt.

Egyetemistaként már azelőtt komolyan érdeklődtem a rakétatechnológiák iránt, hogy a HUNOR programba bekerültem volna. Ez a program igazából csak szembejött

 – idézte fel Kapu Tibor, hogyan kezdődött a kötődése a világűrhöz. Cserényi Gyula hozzátette, ő gyakorlatilag mindenféle természettudomány iránt érdeklődött, de mérnökként más szemlélettel tekintenek a világra, mint az emberek többsége.

A kiválasztási folyamat izgalmairól szólva Kapu Tibor elmondta, szürreálisnak élte meg, habár még csak másfél nap telt el a hír bejelentése óta.

 Felidézte, egy irányítótestületi ülés után kapták meg az eredményt egy lezárt borítékban, egyesével. Úgy véli, azóta sem tudta feldolgozni, hogy rá esett a választás. Cserényi Gyula úgy fogalmazott, hogy a programban 

eddig eltöltött 14 hónapos felkészülési időszak egy hosszú verseny volt, amelyet a tartalék űrhajós egy maratoni futáshoz hasonlított, de a hétfői bejelentés „megkoronázta ezt az egy évet”.

Kitért arra is, hogy komoly és fárasztó volt a heti tizen-egynéhány órányi fizikai edzés, a terheléses gyakorlatok, „miközben az ember szeretne a feleségével, a családdal is időt tölteni, és a kettő egymással versengett az én-időért”. Emellett az űrhajósjelölteknek volt munkahelyük is, a napi programjuk tehát gyakran változott, hogy mikor, hová kell mennünk. A HUNOR programban a jelöltek előre, percre pontosan megkapták, hogy a nap melyik részében hol kell tartózkodniuk.

Borítókép: A két magyar űrhajósjelölt, Kapu Tibor és Cserényi Gyula (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.