Többen meghaltak egy menekülttáborban a szíriai kormányerők támadásában

Legalább tíz civil, köztük négy nő és három gyerek vesztette életét csütörtökön a kormányerők tüzérségi és rakétatámadásaiban egy menekülttáborban az északnyugati, javarészt lázadók és dzsihadisták uralta Idlíb tartományban – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

Forrás: MTI2019. 04. 18. 23:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szíriai polgárháború eseményeiről kiterjedt aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló szervezet szerint további legkevesebb 30 ember megsebesült a csapásban a tartomány délkeleti részén. Az OSDH hangsúlyozta, hogy a halálos áldozatok száma növekedhet a sérülések súlyossága miatt, ugyanakkor nem tudatta, hogy mennyi a súlyosan sebesültek száma.

A fehérsisakosok néven is ismert Szíriai Polgári Védelem (SCD) nevű, ellenzéki területeken működő önkéntes szervezet egyik tagja, Abu Mohamed Idlibi az EFE spanyol hírügynökségnek elmondta, hogy számos tüzérségi és rakétatalálat érte az Umm-Dzsalál és Umm-Tavína falvak közötti tábort, ahol belső menekültek tartózkodtak.

A kormányerők támadása a polgárháborúban szemben álló feleket támogató Oroszország és Törökország közötti megállapodás értelmében létrehozott demilitarizált zónában történt.

Bár a szíriai kormányt támogató Moszkva és az úgynevezett mérsékelt szíriai ellenzéket támogató Ankara tavaly szeptemberben megállapodott abban, hogy demilitarizált ütközőövezetet hoz létre egy 15-20 kilométer széles sávban az északnyugati tartományban a kormányerőket a felkelőktől elválasztó demarkációs vonal mentén, bizonyos előírásokat azóta sem tartanak be a szemben álló felek, és rendszeresek a fegyveres provokációk.

Idlíb tartomány nagy részét és a vele szomszédos Aleppó, Hama és Latakia tartomány egy részét a szíriai lázadók és a Haját Tahrír as-Sám (HTS) szélsőséges iszlamista ernyőszervezet tartja uralma alatt. A HTS élén a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoport áll, amely korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida szíriai ága volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.