Tombol az antiszemitizmus az Egyesült Királyságban

Még sosem történt annyi antiszemita incidens az Egyesült Királyságban, mint az elmúlt időszakban, noha az izraeli–palesztin harcokat követően minden alkalommal fellángol az antiszemitizmus, derült ki egy friss felmérésből. A zsidó közösségek elleni gyűlölet leggyakrabban a szemtől szembeni kommunikáció során történik, de a fiatalokat gyakran az online térben is bántalmazzák.

2021. 06. 29. 16:50
null
Berlin, 2021. május 16. Virrasztást tartanak az antiszemitizmus ellen és a zsidó közösségek védelmében egy zsinagóga elõtt Berlin Kreuzberg negyedében 2021. május 16-án. Németországban a hét eleje óta több mint tíz antiszemita és Izrael-ellenes incidenst regisztráltak. Több városban megdobálták kõvel a helyi zsinagógát, máshol izraeli zászlót égettek el, miután az izraeli-palesztin konfliktus felerõsödésével emelkedésnek indult az antiszemita incidensek száma. A legnagyobb szabású eset szombat este történt Berlinben, ahol az Izrael állam 1948-as megalapításának évfordulója alkalmából a palesztinok mellett tartott tüntetések egyikén több száz demonstráló összecsapott a megmozdulás biztosítására kivezényelt mintegy hatszáz rendõrrel. MTI/EPA/Filip Singer Fotó: Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Életemben először fizikailag fenyegetve éreztem magam – nyilatkozta a BBC brit közszolgálati csatornának Nicky Liss, Észak-London egyik zsinagógájának rabbija.

– Hihetetlen, hogy 2021-ben mérlegelnem kell, hogy biztonságos-e ortodox zsidóként az utcán sétálnom, ez rendkívül aggasztó

– folytatta a rabbi.

A vallási tanító aggodalma egy társa, Rafi Goodwin május végén elszenvedett atrocitása után tetőzött, akit az Essex megyei Chigwellben található zsinagóga előtt támadtak meg. Goodwin rabbi fejéhez téglát vágott a két támadó, akiket rablással és vallási indíttatású gyűlölet-bűncselekménnyel vádoltak meg. Ugyanazon a napon egy autókonvoj haladt végig Északnyugat-London zömében zsidók lakta környékén, palesztin zászlókat lengetve és egy megafonnal antiszemita gyalázkodásokat harsogva. Négy embert elfogtak, akiket óvadék ellenében július közepén szabadon is engedhetnek.

– Nincs helye az antiszemitizmusnak társadalmunkban – mondta az eset kapcsán Boris Johnson brit miniszterelnök. A londoni polgármester, Sadiq Khan szerint pedig nincs bocsánat a rasszizmusra és az antiszemitizmusra.

– Londonban több rendőr lesz jelen a zsinagógák és a zsidó közösségek lakta területeken, a nagyobb biztonságérzet elérése érdekében. Fontos, hogy ne emeljünk át több ezer kilométerre történő konfliktusokat a fővárosunkba

– reagált a történtekre a polgármester.

Az eset azonban nem egyedi, ráadásul nem is csupán az Egyesült Királyságot érinti.

A világ számos pontján, így például Németországban, Ausztriában, Oroszországban, Franciaországban és az Egyesült Államokban is felerősödtek az antiszemita hangok a nemrég kiújult izraeli–palesztin konfliktus következtében.

A harcok kirobbanásához az izraeli és a palesztin belpolitikai helyzet feszültsége, a tüntetések és a választások bizonytalansága, valamint Izrael viszonyának javulása a környező államokkal, Törökországgal és Iránnal járult hozzá – utóbbi nem kedvezett a Gázai övezetet uraló szélsőséges iszlamista szervezet, a Hamász törekvéseinek. Mindazonáltal a 11 napig tartó konfliktust végül egy újabb tűzszünet követte, amelyet a nyugati országok is nagy örömmel fogadtak – a feszültség azonban megmaradt a zsidó és a muszlim közösségek között.

Antiszemitizmus elleni tüntetés Berlinben
Fotó: MTI/EPA/Bernd von Jutrczenka

A Közösségi Biztonsági Tröszt (Community Security Trust, CST) zsidó szervezet azonban megvizsgálta a május 8. és június 7. közötti időszakban regisztrált antiszemita bejelentéseket, és arra jutott, hogy csak az Egyesült Királyságban 460 zsidók elleni incidenst jelentettek be, ami a legtöbb 1984 óta. A CST adatai szerint a gyűlöletből fakadó incidensek kétharmada szemtől szembeni inzultus volt, a maradék pedig az online térben történt.

Utóbbiról számolt be Rebecca Lyons, a Londoni Egyetem (UCL) hallgatója, a zsidó közösség alelnöke is. „Az egyetemen találkozunk. Várni fogunk rád és köszöntünk, arab stílusban” – állt a fiatal lánynak címzett Instagram-üzenetben.

– Londonban születtem és nőttem fel, keményen dolgoztam a tanulmányaim során, és mégis, egyre inkább rájövök, hogy nem látnak szívesen a saját egyetememen

– fogalmazott a fiatal lány, hozzátéve: nem biztos benne, hogy a jövőben Londonban marad.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.