Trump ujja az atomgombon táncol

Akár fordulópontot is hozhat Washington Kína-politikájában egy új, a hongkongi tüntetéseket támogató jogszabály. A következő hetekben Donald Trump dönt a tervezetről, Peking ezért idegesen figyeli az eseményeket. Ha ugyanis az amerikai elnök aláírja azt, a kereskedelmi háború mellett egy ideológiai frontot is megnyitnak.

Buzna Viktor
2019. 11. 21. 6:44
Protesters leave the Hong Kong Polytechnic University campus to surrender to police, in Hong Kong
A hatóságokkal eddig dacoló diákok magát megadó csoportja a Politechnikai Egyetemen Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már csak Donald Trump amerikai elnöknek kell döntenie arról a jogszabálytervezetről, amely új eszköztárat biztosítana Washingtonnak a hongkongi kormány befolyásolására.

A széles körű autonómiát élvező városban fél éve zajlanak Kína-ellenes, demokráciát követelő erőszakos tüntetések, amiben az amerikai politika is meglátta a lehetőséget. Ennek következtében kedden az úgynevezett Hongkong emberjogi és demokrácia törvénytervezetet egyhangúlag elfogadta a szenátus, ezzel a végső fázisba lépett annak hatályosítása.

A hatóságokkal eddig dacoló diákok magát megadó csoportja a Politechnikai Egyetemen
Fotó: Reuters

Peking persze a kezdetektől próbálja megingatni az amerikai politikai elit eltökéltségét, eddig látszólag sikertelenül. Tegnap ezért az Egyesült Államok pekingi nagykövetségének egy vezető munkatársát berendelte a kínai külügyminisztérium, majd sajtóközleményben erősítette meg az ott elhangzottakat. Ma Csao-hszü (Ma Zhaoxu) külügyminiszter-helyettes jelezte az amerikai diplomatának: ha Trump aláírja a jogszabályt, Peking komoly válaszlépéseket tesz.

A kínai kormány többször jelezte, hogy szuverenitásának megsértéseként értelmezik a jogszabályt. Geng Suang (Geng Shuang) külügyi szóvivő korábban úgy fogalmazott, hogy a törvénytervezet leleplezi egyes amerikai politikusok beteges szándékát, hogy mindenáron beavatkozzanak más államok belügyeibe.

A hongkongi kormány értelmetlennek és feleslegesnek minősítette a dokumentumot, hozzátéve, hogy ezzel az Egyesült Államok az erőszakos tüntetéseket támogatja.

Az ellenvéleményeket nem is cáfolják Washingtonban, a jogszabályt gondozó egyik republikánus képviselő, Marco Rubio harcias nyilatkozattal nyugtázta a szenátus jóváhagyását.

– Az Egyesült Államok szenátusa ma világos üzenetet küldött a Hongkongban szabadságukért harcolóknak: hallunk titeket, kiállunk mellettetek, nem nézzük végig ölbe tett kézzel, hogy Peking aláássa autonómiátokat – mondta a washingtoni elit egy leginkább Kína-ellenes képviselőjeként ismert Rubio.

Amennyiben a jogszabály életbe lép, Washington több szinten is nyomást gyakorolhat a hongkongi kormányra. A széles körű autonómiát élvező város ugyanis egy 1992-es jogszabály miatt a kétoldalú kereskedelemben előjogokat élvez, a törvény azonban évente felülvizsgáltatná a különleges státust. Az Egyesült Államok elnöke továbbá szankciókkal, beutazási tilalommal sújthatná azokat a hongkongi tisztviselőket és szervezeteket, amelyek részt vesznek a szabadságjogok megsértésében, valamint a város autonómiájának megcsorbításában.

Formai okokból az amerikai kongresszus alsó- és felsőháza még egyszer vitatni fogja a tervezetet, gyakorlatilag azonban már csak Trump döntése van hátra. A szenátus egyhangú támogatása miatt még saját pártjában is nagy felháborodást keltene annak megakadályozása, ha viszont aláírja azt, földig rombolná az egyébként is ingatag lábakon álló pekingi kapcsolatokat.

Márpedig a jövő évi elnökválasztás miatt egyre sürgetőbb számára, hogy valamilyen megállapodásra jusson az évek óta húzódó vámháborúban. Egyes elemzők azonban arra figyelmeztetnek, hogy Trumpnak kapóra jön a jogszabálytervezet, arra építve a következő egy-két hétben Washington számára kedvező fordulatot érhet el a kereskedelmi vitában.

A látványos konfliktusok ellenére ugyanis a kínai vezetés megértette az elnök pragmatikus gondolkodását, Pekingben mindig értékelték azt, hogy Trump diplomáciája nélkülözi a szabadság- és emberi jogokat firtató ideológiai nyomásgyakorlást. Az amerikai kongresszusban elfogadott jogszabálytervezet azonban fordulópont lehet az eddigi gyakorlatban.

A kínai vezetésnek ezért számolnia kell azzal, hogy ha Trump aláírja azt, újraválasztása esetén még az eddiginél is több konfliktust kell kezelniük a kétoldalú kapcsolatokban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.