Veszélybe került az érettségi az olaszoknál

Ha óvatosan is, de beindult hétfőn az élet az olaszoknál. De náluk szó sincs még érettségiről, sőt a vizsgabizottságokat sem tudják felállítani. Tanárok és bizottsági elnökök is félnek a kórtól.

Magyar Nemzet
2020. 05. 04. 18:56
null
Néptelen folyosó és üres osztályterem egy római középiskolában 2020. március 5-én. A tüdõgyulladást okozó új koronavírus járványának terjedése elleni védekezésképpen március 5-tõl minden oktatási intézmény mûködését felfüggesztették Olaszországban, ahol a vírus 107 ember halálát okozta. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2019/20-as tanév már biztosan kárát látja a koronavírus-járványnak abban az európai országban, ahol továbbra is a legmagasabb a halálozások száma Európában. Olaszországban – ahol 29 ezren haltak bele a Covid-19-járványba, a diagnosztizált betegek pedig mintegy 211 ezren vannak – egyre jobban zúgolódnak az osztálytermekben tartott érettségi vizsgák miatt. Tanárok és vizsgabizottsági elnökök is tartanak tőle, hogy elkapják a kórt – erről számolt be a Corriere della Sera milánói lap.

Pedig még távoli időpontról van szó, az érettségizők június 17-én térhetnének vissza csak az iskolákba.

Néptelen folyosó és üres osztályterem egy római középiskolában
Fotó: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo

Ám illetékesek szerint az is elképzelhető, hogy egyáltalán nem lesz az idén osztálytermi érettségi, miközben a távérettségit nem próbálták ki. A vizsgabizottságoknak április 30-ig meg kellett volna alakulniuk, de ez nem történt meg. A Corriere della Sera arról is ír, a Róma környéki Lazio régióban az iskolák 70 százaléka régi építésű. Ezért nincsenek bennük megfelelően nagy terek olyan vizsgákra, amelyeket a járvány körülményei között, megfelelő személyi távolságtartással rendeznének meg.

Több mint két hónap elteltével hétfőtől a járványhelyzet úgynevezett második szakasza kezdődött meg Olaszországban, majdnem 4,5 millió dolgozó ismételt munkába állásával, írta a távirati iroda. Ám a kijárási korlátozásokat még nem oldják fel teljesen. Rokonok például mostantól meglátogathatják egymást, de baráti összejöveteleket nem lehet még tartani. Az iskolák mellett zárva tartanak a templomok is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.