Vlagyimir Putyintól vár segítséget a belarusz elnök

A mostani tüntetések túlmutatnak az ország határain Aljakszandr Lukasenka szerint.

Magyar Nemzet
Forrás: Reuters2020. 08. 15. 12:17
null
Forrás: Tut.by
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kapcsolatba kell lépnem Vlagyimir Putyinnal, a mostani tüntetések ugyanis már nem csak Belaruszt fenyegetik

– fogalmazott szombaton Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök a BelTA belarusz állami hírügynökség tudósítása szerint. A múlt vasárnapi elnökválasztás nyomán kirobbant országos tüntetéshullámmal kapcsolatban a belarusz elnök hangsúlyozta:

a Belarusz elleni aggresszió forgatókönnyszerűen fejlődik. Lukasenka a héten már többször tett utalást arra, hogy a tüntetéseket az ország határain kívül szervezik. – Lengyelországból, Nagy-Britanniából és Csehországból kaptak telefonhívásokat, amelyeken keresztül irányították – elnézést a kifejezésért – a birkáinkat, akik nem értik, mit tesznek – mondta a minap Lukasenka.

– Belarusz megvédésének feladata ma nem kevesebb, mint a teljes térségünk védelme, és egyúttal példa mások számára. Azok, akik most az utcán kóborolnak, nem értik ezt

idézte a Reuteres hírügynökség Lukasenkát.

Varsó nemzetközi fellépést sürget

Lengyelország a héten már többször kifejezte aggodalmát a belarusz események miatt, lengyel kormányfő azonban szombaton ismét hallatta hangját. Mateusz Morawiecki – aki egyébként szombaton Varsóban fogadta Mike Pompeo amerikai külügyminisztert – úgy fogalmazott:

a fehérorosz elnökválasztás utáni helyzet kezeléséhez nemzetközi szolidaritásra van szükség, és ebben fontos Washington szerepe is.

A lengyel miniszterelnök megerősítette azt álláspontját, amely szerint Fehéroroszországban meg kell ismételni az elnökválasztást, nemzetközi megfigyelők részvételével. Azzal kapcsolatban, hogy a Morawiecki által előző nap a szejmben ismertetett, a fehéroroszországi politikai üldözöttek támogatását célzó ötpontos programban egy lengyel–amerikai alapról is szó esett, a szóvivő úgy foglalt állást:

a belarusz helyzet megoldásában Washington is érdekelt, hiszen „geopolitikai kérdésről” van szó, amely hatással van az Egyesült Államokra is.

 

Fehéroroszországban napok óta tömeges tüntetések zajlanak a vasárnap tartott elnökválasztás eredményei elleni tiltakozásul. A pénteken közzétett hivatalos végeredmény szerint Aljakszandr Lukasenka, az országot 26 éve irányító, 65 éves, hivatalban lévő elnök nyerte a vasárnapi elnökválasztást a szavazatok 80,1 százalékával, legfőbb vetélytársa, Szvjatlana Cihanouszkaja a BelTA állami hírügynökség jelentése szerint a szavazatok 10,12 százalékát kapta – írta az MTI. A jelenleg Litvániában tartózkodó Cihanouszkaja a választási eredmények közzététele után kijelentette, hogy az emberek többsége nem hisz Lukasenka győzelmében. A hatóságok országszerte eddig mintegy hétezer embert vettek őrizetbe, és két tüntető halálának a hírét erősítették meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.