Április közepéig lehet jelentkezni a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál mesterkurzusaira

Július 12. és 21. között rendezik meg Szombathelyen a 35. Nemzetközi Bartók Szemináriumot és Fesztivált, amelynek mesterkurzusaira már várják – egészen április 15-ig – a jelentkezőket – közölte az MTI-vel szerdán a szervező Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft.

Forrás: MTI2019. 02. 13. 18:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén hét kurzust hirdettek meg. A Nemzetközi Bartók Szeminárium művészeti vezetője Dubrovay László Kossuth-díjas zeneszerző lesz, akinek felkérésére olyan neves professzorok tartanak majd mesterkurzusokat, akik nemcsak Bartók Béla zenéjének értő tolmácsolói, de egyben kiváló előadóművészek is – írták a közleményben.

Az akusztika, zeneelmélet és zeneszerzés mesterkurzust Dubrovay László, a karmester mesterkurzust Hamar Zsolt, a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója, a dal, oratórium és ária mesterkurzust Kiss B. Attila, a Budapesti Operettszínház főigazgatója vezeti majd. A hegedű mesterkurzust Jávorkai Sándor, a gordonka mesterkurzust pedig testvére Jávorkai Ádám tartja, a zongora mesterkurzus vezetője pedig ebben az évben Balázs János zongoraművész lesz.

Kiemelték, hogy a Nemzetközi Bartók Szeminárium történetében először idén indul tuba mesterkurzus, amelyen Bazsinka József tubaművész vezetésével folyik majd a szakmai munka.

A szervezők közleményükben hangsúlyozták, hogy a Nemzetközi Bartók Szeminárium kurzusaival nemcsak a bartóki örökséget szeretnék megőrizni és átadni a jövő generációk számára, de arra is rá kívánnak világítani, hogy milyen hatása van a szerző életművének.

Mint írták, Bartók Béla a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője, művei a világ szinte összes koncerttermében rendre felcsendülnek. Bartók olyan örökséget hagyott hátra, amelyet állandó feladat megismertetni a hazai és külföldi fiatal zenészekkel.

A szeminárium célja, hogy a résztvevők közelebb kerüljenek Bartók Béla művészetéhez, jobban megértsék zenei nyelvezetét és autentikus környezetben – a szerző hazájában – tanulhassanak olyan kiváló muzsikusoktól, akik professzionális interpretálói Bartók műveinek.

A közlemény szerint a részletes kiírások megtalálhatók a bartokfesztival.hu oldalon, friss információkat pedig a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál hivatalos Facebook-oldalán is közzétesznek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.