Vincent Van Gogh Londonban töltött fiatal éveit tárja a látogatók elé a Tate Britain új tárlata

Vincent Van Gogh Londonban töltött fiatal éveit mutatja be a Tate Britain új tárlata, amely a holland festőművész több mint ötven alkotásán keresztül mutatja be, hogy milyen hatással volt Anglia a posztimpresszionizmus egyik legnagyobb alakjára, illetve, hogy Van Gogh miként hatott a brit művészekre.

Forrás: MTI2019. 03. 26. 22:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerdán nyíló The EY Exhibition: Van Gogh and Britain című tárlat az 1873 és 1876 közötti időszakot mutatja be, amikor a fiatal Van Gogh a brit fővárosban élt, műkereskedő tanoncként dolgozott, Charles Dickens regényeit olvasta és a Temzéről készített vázlatokat.

Komoly hatással voltak rá az akkor megismert alkotások, köztük Constable és Millais festményei, amelyek most a Tate Britain tárlatán is helyet kaptak.

Az intézmény igazgatója, Alex Farquharson szerint Van Gogh ekkor még nem kezdett el festeni, de „a Londonban töltött idő alatt, már megfogant benne a gondolat”.

Az augusztus 11-ig látogatható tárlaton a holland művész legismertebb alkotásainak egy része, köztük a Csillagos éj a Rhone fölött című festmény, valamint az 1888-as Napraforgók is látható, utóbbit a londoni National Gallery adta kölcsön a kiállításra.

A tárlaton helyet kapott Van Gogh egyetlen fennmaradt, Londonhoz kötődő alkotása, az 1890-ben született Prisoners Exercising című festmény is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.