Közös átjáró Másvárosba

Véget ért az április 12. és 14. között megrendezett Cinemira nemzetközi gyerekfilmfesztivál, amin a vetítéseken és a szakmai programokon kívül számos interaktív filmes foglalkozást is tartottak.

Magyar Nemzet
2019. 04. 15. 7:03
null
A gyerekek játékos formában szerezhettek gyakorlati tudást a filmkészítésről Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véget ért az április 12. és 14. között megrendezett Cinemira nemzetközi gyerekfilmfesztivál, amin a vetítéseken és a szakmai programokon kívül számos interaktív filmes foglalkozást is tartottak. A programok során a gyerekek játékos formában szerezhettek gyakorlati tudást és tapasztalatot a filmkészítés különböző területeiről a rendezéstől az animációig. A Gyerekfilm Akadémia filmes foglalkozásán a gyerekek ötletei alapján közösen találtak ki egy történetet, a gyerekek pedig kipróbálhatták magukat rendezőként, operatőrként, színészként, csapósként, mikrofonosként.

A gyerekek játékos formában szerezhettek gyakorlati tudást a filmkészítésről
Fotó: Éberling András

Az űrhajózás világnapján Gévai Csilla írótól, illusztrátortól az érdeklődők a bolygókról tanulhattak, majd filmet forgattak a közösen írt forgatókönyv alapján. A gyurma és legó animációs filmfelvételekhez szükséges animációs szoftvert is el lehetett sajátítani egy foglalkozás alatt, de a gyerekek kipróbálhatták magukat riporterként, a filmes maszkok készítésének titkait is megismerhették, a legjobb filmes trükköket pedig profi kaszkadőröktől leshették el.

A fesztiválon kiosztották – idén első alkalommal – a legjobb magyar gyerekfilmnek járó és az NMHH által felajánlott félmillió forintos pénzdíjat, amelyet Gelley Bálint Átjáró Másvárosba: Szkriptum című munkája nyerte el. Aranymókus díjjal jutalmazták a legjobb animációs kisfilmet: Horváth Mária Cigánymesék: Hogyan lett az ember, a legjobb élőszereplős: Jurdi Leila: Kicsi csípős és a legjobb dokumentumfilmet: Maryam Bayani: Rainbow Children, The Portrait of Elika; valamint Beke Zoltán Világűrje lett a legjobb gyerekek által készített kisfilm. A legjobb gyerekeknek szóló rövidfilm pedig az Európai Gyerekfilm Szövetség díját kapta, Jane Janssens: My Label című alkotása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.