A hívogató Mélység: görög–magyar egyveleg

Juhász Kristóf
2019. 05. 20. 13:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mea maxima culpa, de ha egy lemezborítón az Abyss címet olvasom, rögtön gótikus doom metált várok. De világzene ez, méghozzá a valóban különleges fajtából. A Meybahar görög–magyar kultúrfolyosót épít hangokból: Kopcsik Márton hegedűművész és Marilia Pilti görög szantúrijátékos együttműködése a formáció alapja.

A szantúri a magyar cimbalom rokona, a tradicionális görög zene jellemző felállása a hegedű és szantúri páros. Kopcsik Márton ráadásul nemcsak „rendes” hegedűn játszik, hanem házi készítésű, nyolc zengőhúros brácsán is. A párost pedig három (!) ütős kíséri.

Takács Péter indiai tablán játszik, a maguk készítette hangszereken izgalmas avantgárd kísérleteket folytató Bélaműhelyből is ismerős Varga Merse keretesdobon és dohollán (cserépdob, lényegében egy nagy méretű derbuka), a szintén bélaműhelyes, valamint a Meszecsinkában is zenélő Krolikowski Dávid pedig szinte mindenen, ami pufog-csörög-zörög.

Aki azt gondolja, hogy ettől a Meybahar ötszámos, bemutatkozó kislemeze valami őrült doborgia, téved: inkább elszállós kamarazene, ahol a sokféle ütőhangszer a hangulathoz kell.

Az öt tétel között akad újraértelmezett tradicionális dal és saját kompozíció is, az anyag a rövidsége ellenére is szép ívű, a címadó első dal eksztatikus cipőszaggatásától jutunk el a The Bridge of Drama epikus, több nagy váltással is operáló zárótételéig.

Tudatosan felépített, egzotikus, egyéni hangzásvilágú muzsikát hallunk, ami épp annyira kísérleti, hogy még bárki be tudja fogadni, aki szereti az instrumentális zenét és a különböző zenei tradíciók ízléses keverését.

Meybahar: Abyss. Fonó Budai Zeneház, 2019, Budapest.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.