Utazás, élmény, múzeum

Az ország legnagyobb kulturális eseményén, a Múzeumok éjszakáján mintegy négyszáz intézmény kétezer programot kínál – szombaton sok helyen hajnalig lehet barangolni a múzeumok hűvösében.

Magyar Nemzet
2019. 06. 20. 6:55
null
Először nyitja ki vasajtóit a Málenkij Robot Emlékhely Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ország legnagyobb kulturális eseményén, a Múzeumok éjszakáján mintegy négyszáz intézmény kétezer programot kínál – szombaton sok helyen hajnalig lehet barangolni a múzeumok hűvösében.

Hazánk egyik legrégebben alapított városa, Szombathely lesz a Múzeumok éjszakája idei fővárosa, ahol nyolc helyszínen ismerhetik meg a látogatók Savaria szellemi és tárgyi kincseit, és a Smidt Múzeum Egy szelet Szombathely című kiállítása a kiegyezést követő évtizedek szombathelyi kávéházaiba és cukrászdáiba is elkalauzolja a látogatókat.

Először nyitja ki vasajtóit a Málenkij Robot Emlékhely
Fotó: Bach Máté

Az rendezvénysorozat idei „arca” Liu Shaolin Sándor olimpiai, világ- és Európa-bajnok rövid pályás gyorskorcsolyázó, aki népszerűsíti a rendezvénysorozatot, és több helyszínen vele is találkozhatnak a rajongói. Mint a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón felidézte, az utóbbi hetek múzeumlátogatásai során ő maga is megdöbbent, hogy ma már a múzeum mennyivel több annál, hogy „csendben lépkedve képeket nézeget az ember”.

A fővárosi helyszínek között idén a Postamúzeum lesz a kiemelt helyszín, hiszen a rendezvény nem titkolt célja, hogy a kisebb, kevésbé ismert intézmények gazdag kulturális kínálatára is felhívja a figyelmet. Számos kiállítás és kreatív foglalkozás várja itt a látogatókat, és a különleges tárlatvezetések egyikét „az ország egyetlen Jászai Mari-díjas postása”, Dolhai Attila fogja tartani, a színművész ugyanis postaforgalmi szakközépiskolát is végzett.

A Múzeumok éjszakáján először nyitja ki vasajtóit a látogatók előtt MNM Málenkij Robot Emlékhely – a kiállítóhely az Év európai múzeuma díj egyik jelöltje, és a második világháború után tömegesen elhurcolt nők és férfiak számára állít emléket a ferencvárosi pályaudvar mellett álló „atombiztos” épületben, amely egykor a Magyar Államvasutak légoltalmi óvóhelye és vezetési pontja volt.

A Nemzeti Örökség Intézete izgalmas ingyenes programokat kínál: Így nevelj hőst, így legyél hős címmel a gyerekek próbálhatják ki magukat szuperhősszerepben, a Rákóczi-év részeként megnyílik a Fejedelmek utolsó útja

– Rákóczi és társai újratemetése című kiállítás a Nemzeti Emlékezet Múzeu­mában, éjjel pedig zseblámpás sírkerti sétákkal várják az érdeklődőket. A debreceni Déri Múzeum Zoltai Termében pedig Munkácsy más/kép(p) címmel a festőfejedelem születésének 175. évfordulója tiszteletére sajátos képi világú tárlat fogadja a látogatót: a korabeli lapok beszámolói és fennmaradt fotók segítségével idézik meg a művész egykori párizsi palotáját, káprázatos szalonját és műtermét.

Székesfehérváron megidézik Ja­­ni­kovszky Éva életművét, az alumíniumipari múzeumban bányászhagyományokkal ismerkedhetnek a gyerekek, ólomkatonákat öntenek, a Szent István Király Múzeumban pedig a székesfehérvári Ikarus-gyár történetébe avatja be a látogatókat Kegye Győző nyugalmazott mérnök.

A belépőként működő karszalagokról, a helyszínek közötti utazási lehetőségekről és az ország számos városában meghirdetett programokról bővebb információ a Muzej.hu oldalon olvasható.

Szombaton este tíztől egészen éjfélig az M5 kulturális csatorna élő műsorfolyamot kínál: a Szépművészeti Múzeum lesz a bázis, de több budapesti, kecskeméti, egri és szombathelyi helyszínről is bejelentkeznek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.