Adakozás révén tartanák Nagy-Britanniában Turner egyik híres festményét

Adakozás révén tartanák Nagy-Britanniában J. M. W. Turner egyik híres festményét. A Vierwaldstätti-tavat és a Rigi hegyet ábrázoló kép értékét 10 millió fontra (3,6 milliárd forintra) becsülik.

Forrás: MTI2019. 08. 03. 18:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magánkézben lévő alkotásra a hatóságok átmeneti exporttilalmat léptettek életbe, hogy így akadályozzák meg a kivitelét az országból.

A tiltás december 1-jéig van érvényben, a remények szerint addig sikerül összegyűjteni annyi pénzt, amelyből megvehetik és az Egyesült Királyságban tarthatják a műkincset. „Óriási veszteség lenne az ország számára, ha külföldre kerülne” – mondta szombaton Rebecca Pow kulturális államtitkár.

Az 1842-ben készült akvarell a világhírű brit festő egyetlen festménye a háromdarabos Rigi-sorozatból, amely még nincs közgyűjteményben. „Turner Nagy-Britannia valaha volt legnagyobb művészeinek egyike, A sötét Rigi című kép pedig gyönyörű és érzelmes mű, amelyet munkássága csúcspontján festett” – hangsúlyozta Rebecca Pow.

Amennyiben komoly szándék körvonalazódik a műalkotás megvételére, az exporttilalmat 2020. június 1-jégi meghosszabbíthatják a tájékoztatás szerint.

Az 1775-ben született Turnert a tájképfestészet legjelentősebb alakjai között tartják számon a művészettörténetben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.