Tízezrek a Vásárhelyi forgatagon

Pataky István
2019. 09. 03. 13:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy harmincezren fordultak meg Marosvásárhely legsikeresebb kulturális rendezvényén, az immár hetedik alkalommal megrendezett Vásárhelyi forgatagon. A legnagyobb tömeget a Neoton koncertje vonzotta, de ezreket mozgatott meg a marosvásárhelyi filharmónia eredeti, játékos előadása is a város sportlétesítményeinek helyet adó parkban felállított nagyszínpadon. Kevés jazzkoncertet tartanak többezres hallgatóság előtt, a Falusi Mariann-nal kiegészült Sárik Péter Trió rendhagyó fellépése ezen kivételek egyike volt.

Portik Vilmos, a vasárnap véget ért tíznapos forgatag főszervezője a rendezvényt záró sajtótájékoztatón elmondta: idén nyilvánvalóvá vált, hogy a marosvásárhelyi magyarok közkedvelt eseménysorozata kinőtte a fő helyszínt. Megemlítette ugyanakkor azokat a minden évben tapasztalható ütközeteket, amelyeket a városvezetéssel kell vívni a helyszínek engedélyeztetésével kapcsolatban. A közel fele-fele arányban románok és magyarok lakta Marosvásárhelyet tizenkilenc éve irányító polgármester, Dorin Florea ezúttal is csak a legutolsó pillanatban bólintott rá a magyar rendezvény helyszínei­nek kijelölésére. Jövő tavasszal egyébként helyhatósági választásokat tartanak Romániában, elemzők szerint régen volt akkora esély a jelenlegi, egyre népszerűtlenebb marosvásárhelyi városvezető leváltására, mint most.

A Vásárhelyi forgatag negyvenhét helyszínen több mint 340 eseménynek adott otthont. Idén sörudvar is volt, ahol kézműves söröket kóstolhattak a résztvevők. A forgatagon fellépett többek között a Magyar Nemzeti Táncegyüttes a Táncrapszódia című produkciójával, a magyar Operaház bemutatta a Gördülő opera programjában Gaetano Donizetti Szerelmi bájitalát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.