Női sorsokat mutat be a MagdaFeszt

A város nagy írószülöttének tiszteletére immár harmadik alkalommal rendezi meg őszi fesztiválját Debrecenben a Csokonai Nemzeti Színház. A MagdaFeszt mától október 5-ig, Szabó Magda születésnapjáig tart.

Gőz József Miklós
2019. 10. 01. 12:27
null
Markó-Valentyik Anna Polcz Alaine szövegeit viszi színre Forrás: Csokonai Színház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezők ezen a fesztiválon női alkotókat és a női sorsról szóló alkotásokat mutatnak be. Teszik ezt nők által írt, színpadra vagy filmre vitt művészeti alkotások bemutatásával. Az idei MagdaFeszt kiemelt előadása Federico García Lorca Yerma című alkotása, amelyet – a színház műsorrendjébe is illeszke­dően – pénteken mutatnak be. A spanyol költő-drámaíró balladisztikus drámáját a Horváth Árpád Stúdiószínpadon Anca Bradu rendezi.

A kedden kezdődő fesztivál az Orlai Produkció Párterápia című vígjátékával nyit: egy mindennapi gondokkal küszködő házaspár és egy pszichiáter triója kerül elénk. A nyitónap második előadása, a Call Girl Mészáros Piroska tolmácsolásában azt ábrázolja, hogyan illeszkedik be egy színésznő egy multicég call centerének tevékenységébe.

Markó-Valentyik Anna Polcz Alaine szövegeit viszi színre
Fotó: Csokonai Színház

Szerdán 17 órakor női alkotók – Péterfy-Novák Éva, Szentesi Éva, Hidas Judit és Szécsi Noémi – beszélgetnek arról Gemza Péter színigazgatóval, mit jelent nőnek lenni a mai könyvpiacon. 19 órakor a svéd Lisa Langseth A karmester szeretője című monodrámáját mutatják be Mészáros Tibor rendezésé­ben, Kacsur Andreával a főszerepben, 20 órától pedig a balett-teremben a Csáó – Stefanovics Andrea körberajzolja önmagát címmel láthatjuk a Füge Produkció előadását.

A harmadik napon társművészetekként belépnek a filmek. Az Apolló moziban három filmrendező filmjéről – többek között Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, Arany Medve-díjas filmjéről beszélget a résztvevőkkel Váró Anna Kata filmesztéta. Este Ideje a meghalásnak címmel a színházrajongók egy különleges előadást láthatnak, amelyet Ladányi Andrea koreografált Polcz Alaine szövegeire. Főhőse egy huszonéves színésznő és egy nyolcvanéves hölgyet formázó báb.

Az utolsó nap a már említett Yermáé, s egy Weöres-vers táncművészeti felidézésével az éjszaka csodái is megelevenednek. A fesztivál részletes programja a Csokonaiszinhaz.hu/magdafeszt oldalon olvasható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.