Nyertes kortárs alkotások

A Dafne című film főhőse egy harmincéves, Down-szindrómás lány, aki anyja váratlan elvesztésekor bátran néz szembe a gyásszal, de édesapját képtelen felrázni depressziójából.

Izsó Zita
2019. 10. 30. 13:03
null
A Down-szindrómás lány és apja is megtanulja, miként léphetnek túl saját korlátaikon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Olasz Kultúrintézet és az Istituto Luce-Cinecittá közös rendezvényén, a 17. Mittelcinemafesten tizennégy kortárs olasz alkotást nézhetnek meg az érdeklődők eredeti nyelven, magyar felirattal november 6. és 16. között a Puskin és a Tabán moziban.

A Puskinban vetítik az idei ­Berlinale Panorama szekciójában bemutatkozott és Fipresci-díjat nyert Dafne című filmet. Federico Bondi rendezésének főhőse egy harmincéves, Down-szindrómás lány, aki anyja váratlan elvesztésekor bátran néz szembe a gyásszal, de édesapját képtelen felrázni depressziójából. Ezért egy nap elhatározzák, hogy ellátogatnak a lány szülőfalujába. Az út során mindketten megtanulják, miként léphetnek túl saját korlátaikon.

Különösen izgalmasnak ígérkezik a Roberto Saviano regénye alapján készült és az idei Berlinalén a forgatókönyvéért (Maurizio Braucci, Claudio Giovannesi, Roberto Saviano) Ezüst Medve-díjat nyert Ragadozók (rendezte: Claudio Giovannesi), ami napjainkban játszódik Nápolyban. A film főhőse a tizenöt éves Nicola, aki barátai­val meg akarja szerezni a hatalmat a Sanitá negyedben. A jóra törekednek, de ehhez rossz utat választanak.

Felfegyverkezve járják Nápolyt, nem tartanak sem a börtöntől, sem a haláltól. Nem tudják, hogy egy háború részesei, és a bűnözés világa visszafordíthatatlan választás elé állítja őket: fel kell áldozniuk a szerelmet és a barátságot.

A Down-szindrómás lány és apja is megtanulja, miként léphetnek túl saját korlátaikon

A programban szerepel még Laura Bispuri Az én lányom című alkotása. A film főszereplője, Vittoria tizenhét évesen rájön, hogy nemcsak egy, hanem két anyja is van: a szeretetteljes Tina és a problémás Angelica, akik a születésekor titkos egyezséget kötöttek, ami most felbomlik, a két nő pedig elkeseredetten harcol a lány szeretetéért.

A Mozinet forgalmazásában kerül majd a hazai mozikba Olaszország idei Oscar-nevezettje, Az első áruló. A sokszoros díjnyertes rendező, Marco Bellocchio a közelmúlt történelmének sötét évtizedeit dolgozza fel ízig-vérig olasz maffiatörténetében. Szintén a Mozinet mutatja majd be a Medvevilág Szicíliá­ban című egész estés rajzfilmet, amelyet Lorenzo Mattotti rendező a Kecskeméti Animációs Stúdióval együtt készített. A rajzfilm megjárta Cannes-t, Annecyt és díjat nyert a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon.

A magyar származású olasz író, Giorgio­ Pressburger magyarul is megjelent A fehér közök törvénye című regényének filmes adaptációját is levetítik majd. A film azokat a legmélyebb titkokat kutatja, amelyek mindig is lenyűgözték, de meg is rémítették az élet értelmét kereső főhőst. 2017-ben bekövetkezett haláláig Mauro Caputo rendezővel együttműködve Pressburger maga is dolgozott a filmen.

A 17. Olasz Filmfesztivál programjában szereplő filmek egy részét Szegeden és Debrecenben is láthatják majd az érdeklődők.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.