Renzo Piano olasz sztárépítész új kulturális központot tervezett Moszkvában

Renzo Piano olasz sztárépítész bemutatta egy új kulturális központ terveit, amelyet egy használaton kívüli erőmű két hektárnyi területén létesítenek Moszkvában.

Forrás: MTI2019. 10. 30. 23:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kulturális intézmény, amelyet az orosz milliárdos, Leonyid Mihelszon, a Novatek gázipari vállalat vezetője finanszíroz, 2020 szeptemberében nyílik meg – számolt be róla szerdán a La Stampa olasz napilap.

A GESZ-2 erőmű 1907-ben épült, mintegy 500 méterre fekszik a Kremltől. „Ez az erőmű Moszkva történelmének fontos része, és eredetileg Moszkva villamosainak áramellátására használták” – mondta Piano. A terület egy részét 628 nyírfából álló erdő borítja.

A kulturális központot az üvegtetőn át beáramló fény világítja majd meg. Mint az építész hozzátette: napelemek biztosítják majd, hogy az épület önfenntartó legyen energetikailag.

A kulturális központban művészeti galériák, egy könyvtár, egy 420 férőhelyes színház, kiállítótermek, egy kávézó és egy étterem is helyet kap. „Szerencsés vagyok, mert mindig olyan épületeket tervezhettem, ahol az emberek találkoznak” – mondta a 82 éves Piano.

A sztárépítész arról is beszélt, hogy jelenleg a tavaly összeomlott genovai híd újjáépítésén dolgozik. A forgalmas Morandi híd katasztrófájának 43 halálos áldozata volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.