Egy kis blues a tiszta forrásból

Juhász Kristóf
2019. 11. 20. 15:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtök este nyolctól az A38-as hajón ad koncertet Little G Weevil fúvósokkal és vokalistákkal együtt tízfősre hízott zenekarával, valamint egy világhíres sztárvendéggel, a jamaicai-angol énekesnővel, Dionne Bennett-tel. Az ismertető egy forró estét ígér Memphisben – a város egyrészt a bluestörténet egyik ikonikus helyszíne, nevét adta az egyik, húszas-harmincas években kialakult alzsánerhez is, de Memphis Minnie-ről vagy Memphis Slimről is biztosan hallott már, akit érdekel a nagy múltú műfaj ágas-bogas históriája. Valami történt lassan száz éve, a vén Mississippi mellett, ami új és új köntösben, modorral, hangszereléssel ma is meghatározó zeneileg.

Másrészt Little G Weevil (polgári nevén Szűcs Gábor) is Memphisben került bele a bluesélet vérkeringésébe, miután a kilencvenes években úgy döntött, hogy minden háttér és kapcsolatrendszer nélkül elzarándokol a blues egyik szülőhazájába szerencsét próbálni. Mosogatóként kezdte, aztán nemsokára fellépett annak a klubnak a színpadán, ahol amúgy mosogatott. 2013-ban nyerte meg a rangos International Blues Challenge-t, hat szólólemezt jelentett meg, és idén hazaköltözött Magyarországra.

Szóval pont olyan hiteles bluesman, amilyennek ebben a műfajban lenni kell, egyszerű, közvetlen, markáns a kisugárzása, kiérlelt, karcos a hangja, és vallja: a blues a történetmesélésről szól – bármilyen hangszeres zenésztől jólesően szokatlan gondolat. Számtalan árnyalata és változata van a bluesnak és Little G Weevil szinte mindegyikben jól érzi magát.

Csütörtök este ígérete szerint a memphisi funk, blues, soul, és a rhythm and blues fénykorát fogják megidézni a már jól összeszokott zenekar mellett a kibővült felállással. Ezeket a zenéket ritkán hallhatjuk hazánkban élőben, méltó hangosítással, méltóképpen hangszerelve. Nagy szólókra, nagy érzelmekre, elszállt kiállásokra, dögös akkordmenetekre számíthat mindenki, aki csütörtök este meghallgatja, hogyan folyik bele a Dunába a Mississippi egy tökéletesnek ígérkező blueskoncert erejéig.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.