Balatonfüred önkormányzata, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület, a Balatonfüredi Kulturális Központ és a Pannon Gasztro Akadémia tizenöt környékbeli étterem és borászat közreműködésével valósítja meg idén második alkalommal ezt a kulináris és kulturális hétvégét, amelyre mindazokat várják, akik a Márton-napi hagyományrendszer részévé vált libaételekből ennének és újbort innának rá. Az ismertető szerint a séfek célja az is, hogy bemutassák, milyen sokféleképpen készíthető el a 2012-től hungarikumnak számító hízott liba, amelynek minden része fölhasználható, és – ahogy Csapody Miklós, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke fogalmaz – minden libából készült étel más-más hazai bort kíván maga mellé. A tradíciók szerint az újbor Szent Márton napjára forr ki (a bornak Szent Márton a bírája), ami idén november 11-re esik, vagyis aki a fesztivál hétvégéjén újbort iszik, élményeit hétfőn tudja Martinusszal megbeszélni, aki keresztény kultúránk egyik legsokoldalúbb szentje, hozzá fohászkodhatnak többek között a szőlőtermesztők, a koldusok vagy a felderítő, illetve lovas katonák. És az absztinensek is, ezt tessék kibogarászni kultúrtörténetileg.

Fotó: MTI/EPA/Dominic Favre