A Magyar Állami Népi Együttes a Magyar Kultúra Hetén Szatmárnémetiben lép fel

A Szamos-parti város Egycsillagú égbolt programsorozatának immár visszatérő vendége a Magyar Állami Népi Együttes. Ezúttal a Kolozsvári piactéren című előadásával szerepel az Északi Színházban.

Forrás: HAGYOMANYOKHAZA.HU2020. 01. 20. 15:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Állami Népi Együttes a Magyar Kultúra Hetén Szatmárnémetiben lép fel. A január 23-ai est műsorán a Kolozsvári piactéren című produkció szerepel.

A Szamos-parti város Egycsillagú égbolt programsorozatának immár visszatérő vendége a Magyar Állami Népi Együttes. A magyar kultúra napját követő estén ezúttal a Kolozsvári piactéren című előadásával szerepel az Északi Színházban.

Az összeállítás az elmúlt évben a 10. Kolozsvári Magyar Napok nyitógálájára készült, s az együttes vezetői a kedvező fogadtatás nyomán Erdély más városaiban is be kívánták mutatni a produkciót.

Jóllehet az egykori kolozsvári piactér ihlette az előadást, a gondolati kör a játék során kitágul – vázolja a táncjáték koncepcióját Mihályi Gábor együttesvezető. – A piac, gazdasági szerepe mellett találkozási helyként, közösségi térként szolgál. Az alkotói fantázia ezt kibővíti a kincses város évszázados történeti pillanataival.

Fotó: hagyomanyokhaza.hu

A vásártér egykori rendeltetése a mai pláza-világban kissé feledésbe merült, – noha színes kavalkádja miatt – napjainkban is megér egy sétát. Társadalmi szerepe egykor viszont meghatározó volt.

Itt adta el napi friss zöldségét a hóstáti gazda, tejét-vaját a kalotaszegi asszony, munkaerejét, barmát a széki vagy mezőségi férfiember. Pénzzel a zsebében itt mulatott a vásáros a sikeres nap végén, itt ismerkedtek meg leendő házastársak, a vásárlók és kofák pedig itt pletykáltak, vagy csak hallgatták a legfrissebb híreket. Az előadás ennek a képzeletbeli piacnak a hangulatát varázsolja a színpadra a néptánc és a népzene költői nyelvét használva.

Az együttes további erdélyi programokat is tervez, februárban a a brassói közönség előtt játszik, ősszel pedig Nagybánya és Székelyudvarhely látja vendégül a legnagyobb múltra visszatekintő magyar népi együttest.

Az intézmény vezetőinek naptárában más külhoni túrnék is szerepelnek. A nemzeti összetartozás évében az – emlékezésben – az együttes is szeretne szerepet vállalni, így délvidéki, felvidéki és kárpátaljai tematikus bemutatókra is készülnek. Kárpátalja kiemelten szerepel, a Magyar Állami Népi Együttes – a kulturális kormányzati szándék szerint, más emblematikus színházi produkciókkal együtt – több ízben látogat keleti szomszédunk magyar lakta területeire.

Információk az előadásról: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/mane/program/kolozsvari-piacteren

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.