időjárás 13°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Eötvös Loránd-szobor állításával zárul az emlékév

Magyar Nemzet
2020.01.19. 07:45
Eötvös Loránd-szobor állításával zárul az emlékév

A fizika fejedelme, a terepi geofizikai kutatás atyja, báró Eötvös Loránd, a Nobel-díjra háromszor is jelölt magyar természettudós, közéleti és sportember halálának 2019-es centenáriumát az UNESCO „az UNESCO-val közös megemlékezésű évfordulóvá” nyilvánította. Az Európai Földmérők Tanácsa döntése alapján 2019-ben az Év európai földmérője Eötvös lett.

A pontosság bűvöletében – Eötvös Loránd élete és munkássága címmel az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban létrehozott kiállítás – amely május ­22-ig látogatható – fő törekvése bemutatni Eötvös Lorándot, az embert. Az ő sokoldalú személyiségét, hiszen hegyet mászott, fényképezett, részt vett a politikai életben, megreformálta az oktatást, de elsősorban tudós és tanár volt. Fizikusként arra törekedett, hogy tudományát ne csak a magyar, hanem a nemzetközi tudományos életben is elismerjék, egyetemi tanárként pedig azt szerette volna elérni, hogy tanítványai ne csak a tényeket ismerjék meg, hanem a tudományos gondolkodásmódot is sajátítsák el. Mindent megtett azért, hogy a középiskolai és az egyetemi oktatás színvonalát minél magasabbra emelje.

A pontosság bűvöletében című kiállítás május 22-ig látható
Fotó: Havran Zoltán

Munkájának eredményességét bizonyítja, hogy kísérleti eszközei, mint az 1890-ben készített Eötvös-inga, valamint a fizikaoktatás során használt demonstrációs eszközei, mint a súlyos pörgettyű, a forgó abroncs és a Newton-bölcső, a mai napig használatban vannak, kipróbálhatók a kiállításon. Hegymászásairól, terepi méréseiről és Budapest XIX. század végi átalakulásáról készült térhatású sztereó fényképei pedig a mai kor nézői számára is sok felfedezést tartogatnak.

Az emlékév zárásaként 2020-ban még várható egy egész alakos Eötvös Loránd-szobor felállítása a budapesti Hegyvidéken. Azáltal, hogy a projekt Eötvös Loránd életművét minden eddiginél teljesebben hozzáférhetővé tette, immár bárki meggyőződhet Károlyházi Frigyes 1998. évi (Eötvös születésének 150. évfordulóján tett) megállapításának helyességéről: „A nagy példakép, Newton sírkövén ez olvasható: Humani generis decus, magyarul: az emberi nem dísze. Mi írjuk ide, hogy Eötvös Loránd a magyar nemzet ékessége: Hungarae gentis decus.”

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.