Felavatták a zalaegerszegi kézműves alkotóházban kialakított galériát

Felavatták pénteken Zalaegerszegen a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház új épületrészében kialakított galériát, amelyben Makovecz Imre zalai munkásságát és Szelestey László néprajzi gyűjteményét bemutató állandó kiállítás is nyílt.

Forrás: MTI2020. 02. 28. 23:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz-KDNP) köszöntőjében a Gébárti-tó környékén megvalósult fejlesztésekről elmondta: Makovecz Imre vázlatrajza alapján több mint 100 millió forint ráfordítással felépült a Boldogasszony-kápolna és Kárpát-medencei sírjeleket bemutató emlékpark létesült. Kiépült az alkotóházhoz vezető kerékpárút, játszóteret alakítottak ki, a további tervezett beruházásokkal pedig tovább szépül a tó környéke.

A kézművesek háza 135 millió forint ráfordítással új épületszárnnyal bővült, így az 1976-ban készült honfoglalás kori jurta végleges helyre kerülhetett. Az épületrészt augusztusban adták át, a galéria kialakítása azonban elmaradt, a kiállítótér befejezéséhez a város önkormányzata nyújtott támogatást – tette hozzá Balaicz Zoltán.űKiemelte, hogy a kulturális célokat szolgáló beruházást a magánszféra is támogatta: egy helyi cég televíziót adományozott az alkotóháznak, ami lehetővé teszi interaktív kiállítások megrendezését.

A galéria egyik terében Szelestey László (1943-2013) néprajzi gyűjteményét mutatják be. A pásztorélethez kapcsolódó, fából faragott használati tárgyakat a néprajzkutató, művészeti író a Dunántúlon gyűjtötte össze – idézte fel Prokné Tirner Gyöngyi, az alkotóház szakmai vezetője.

A galériaszinten kialakított közösségi térben egy szakkönyvtárt rendeztek be, a komplex szolgáltatással a Szelestey-gyűjtemény kutathatóvá válik a látogatók előtt. A Makovecz Imre (1935-2011) Zala megyei munkásságát bemutató állandó kiállítás az építész életművének kicsi szegmensébe, de nagyon fontos fejezetébe ad betekintést – fogalmazott Sáros László György, a Makovecz Imre Alapítvány kuratóriumi tagja.

A Makovecz Imre Alapítvány által adományozott 12 tablón a Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész tervei alapján készült építmények – köztük a lendvai Színház és Hangversenyterem, a Boldogasszony-kápolna, a zalavári Millenniumi Emlékmű, a Petőhenyén emelt katolikus templom, a Zalaszentlászlón, Bakon és Bagodban található Makovecz-épületek – láthatók.

A fényképeken tervrajzokat, az építkezések folyamatát, az elkészült épületek külső és belső látványvilágát örökítették meg.

A kör alakú épületrész alsó szintjén – a honfoglalás kori nemezjurtát körülvevő térben – A birkák gyapjából címmel a nemezkészítők munkáiból nyílt időszaki tárlat. A vitrinekben a nemezkészítő-képzésen készült használati tárgyakat – párnákat, papucsokat, gyermekjátékokat – láthat a közönség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.