időjárás 21°C Félix 2023. június 9.
logo

Zsigmond Vilmosnak szenteli Berlinaléhoz kapcsolódó programját a Collegium Hungaricum

Forrás: MTI
2020.02.10. 21:44

Zsigmond Vilmosnak szenteli az idei Berlinaléhoz kapcsolódó programját a berlini Collegium Hungaricum; februárban fotókiállítással, filmvetítéssel és beszélgetéssel idézik fel a magyar származású operatőr munkásságát.

A Collegium Hungaricum Berlin MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében az 1979-es Berlinale eseményeit idézik fel, amikor a szocialista országok visszavonták filmjeiket a versenyprogramból, és Gábor Pál magyar zsűritagnak, valamint csehszlovák kolleganőjének le kellett mondania posztjáról, tiltakozásul A szarvasvadász című film bemutatása ellen, amely – a szovjet küldöttség állásfoglalása szerint – sérti a vietnámi nép méltóságát. Michael Cimino háborús drámájának emlékezetes képei az akkor már Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos munkáját dicsérik – emelik ki a közleményben.

Mint írják, Zsigmond Vilmos filmfőiskolai tanulmányait félbehagyva, az 1956-os forradalom idején titokban készített filmfelvételekkel érkezett New Yorkba, ahol néhány év alatt fényes karriert futott be. Már A harmadik típusú találkozások című filmért kapott 1978-as Oscar-díja előtt is olyan neves rendezőkkel dolgozott együtt, mint John Boorman, Robert Altman és Brian De Palma. Egy évvel később, amikor következő munkája, A szarvasvadász elnyert öt Oscar-díjat, és megkapta a legjobb rendezésért járó Golden Globe-ot is, már az Egyesült Államok egyik legkeresettebb operatőrének számított.

Zsigmond Vilmos fiatalon, szinte gyerekként kezdett el fotográfiával foglalkozni. A Collegium Hungaricum Berlinben látható csaknem hatvan képe operatőri hitvallását és fejlődését is tükrözve egészíti ki egy olyan kivételes filmes személyiség portréját, akinek a munkái évekre meghatározták a hollywoodi képalkotás fejlődési irányát – áll a közleményben.

A fény mestereként is emlegetett operatőr fotókiállítását február 12-én 18 órakor Benedict Neuenfels operatőr nyitja meg. A tárlat április 9-ig látogatható, hétköznapokon 12-től 18 óráig. A belépés ingyenes. Február 26-án A szarvasvadász című filmet vetítik, eredeti nyelven, német felirattal. Február 27-re beszélgetést szerveznek a német filmszakma kiemelkedő képviselőivel Zsigmond Vilmos munkásságáról, A szarvasvadász című filmről és az 1979-es berlini botrányról. Pódiumbeszélgetés résztvevői között van Georg Alexander, az 1979-es Berlinale zsűritagja, Norbert Grob író-filmesztéta és Frank Amann operatőr, a Deutsche Film- und Fernsehakademie Berlin (dffb) tanára.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.