Több mint ötven rendezvény a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál programjában

A hit kultúrája, a kultúra hite mottóval zajlik március 16. és április 6-a között a 35. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál, amely tizenhárom helyszínen több mint ötven programot kínál – derült ki a programsorozat kecskeméti sajtótájékoztatóján szerdán.

Forrás: MTI2020. 03. 04. 20:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bak Lajos, a főszervező Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ ügyvezető igazgatója elmondta: az ország egyik legrégebbi tavaszi fesztiválja a város támogatásának köszönhetően „tovább él”. A szinte valamennyi művészeti ágat felvonultató fesztivál az egyetlen, amelyik „felhasználja a hozzáadott értéket”, hiszen kínálatát a társintézmények saját programjaikból állítják össze. Hangsúlyozta: a mintegy 40 millió forint összköltségű fesztiválra nemcsak az országból, hanem külföldről is egyre többen jönnek.

Zum Erika, a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál részét képező 14. Kecskemét Fringe felelős főszervezője elmondta: a március végén zajló művészeti fesztivál fiatal alkotók, előadók bemutatkozása a színjátszás, a zene, a film, a képzőművészet, az irodalom, a tánc és egyéb művészeti területekről, kreatív megvalósításokban. A fesztivál önálló művészeti programja hagyományosan a XXXI. Országos Diákszínjátszó Találkozó Dél-alföldi regionális fordulója.

Gyergyádesz László művészettörténész kiemelte: a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál keretében rendezik meg a jubileumi, 10. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálét. Az aktuális téma, a „szent vendégség” ezúttal kivételesen egy másik eseményhez, a 2020 szeptemberében zajló Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz is kapcsolódik, és a kecskeméti Cifrapalotában rendezett tárlatot kibővítve a Műcsarnokban is bemutatják.

Loránd Klára, a Bozsó Gyűjtemény igazgató kurátora elmondta: először rendeznek gyűjteményes kiállítást Ország Lili festőművésznek Kecskeméten. Az Antal-Lusztig gyűjteményből válogatott több mint ötven kép különböző műfajokban különféle technikákkal készült, hiszen a művész vizuális felfogása a látványfestészettől eltávolodva a szürrealizmus, a szimbolizmus, az absztrakció felé halad és teljesedik ki – fogalmazott.

Kiszely Ágnes, a Ciróka Bábszínház igazgatója kiemelte: a március 21-e, a Bábszínházi Világnap alkalmából nemcsak a legkisebbeket várják egy mesére, de azokat a felnőtteket is, akik a mesék mellett a színházat is szeretik. Az először 2015-ben bemutatott Lúdas Matyi a VIII. Kaposvári ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén elnyerte a legjobb gyerekszínházi előadásnak járó Üveghegy fődíjat.

A 250 éve született Beethovenre emlékezik a Kecskeméti Városi Fúvószenekar és az Kecskeméti M. Bodon Pál AMI Ifjúsági Fúvószenekar Klasszikusok vidáman, könnyű zenék komolyan című hangversenyével. A német zeneszerző mellett felcsendülnek Liszt-, Schubert- és Kodály-darabok is, de hallhatóak lesznek L. Armstrong, Piazzola, Frank Sinatra előadásában ismertté vált dallamok is. A március 22-ei koncerten Kuna Lajos vezényel majd.

Kriskóné Dávid Mária, a Népi Iparművészeti Gyűjtemény vezetője elmondta: Sakura – A cseresznyevirágzás ünnepe című, március 20-án nyíló tárlatukon több mint fél tucat kortárs japán képző- és iparművész mutatkozik be a cseresznyevirágzás ünnepéhez kapcsolódó alkotásaival. A sakurának nevezett virágok a japán kultúrkincs alapvető részei, megszámlálhatatlan zenei, képzőművészeti és irodalmi alkotás ihletői, szereplői – mondta.

Toókosné Börönte Erika, a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ programszervezője hangsúlyozta: a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar a Beethoven-évhez kapcsolódva a zeneszerző három művével nyitja meg a fesztivált március 16-án. Műsoron szerepel a Hármasverseny is, amely még soha nem hangzott el Kecskeméten. A nyitókoncerten Baráti Kristóf hegedűművész, Fenyő László gordonkaművész és Farkas Gábor zongoraművész közreműködik és Vásáry Tamás karmester vezényel.

Bősze Ádám március 25-én zenei Bő szekund címmel ad stand up estet, március 31-én pedig a Nikola Tesla – végtelen energia című, kétórás musicalshow kerül színre. A 35. Kecskeméti Tavaszi Fesztivált április 6-án a világhírű belga régizenei együttes, a La Cetra d'Orfeo koncertje zárja. Az együttes elsősorban barokk zenére specializálódott és kiemelkedő szerepet tölt be Belgium francia ajkú közösségének kulturális életében. Műsorukban Bach, Vivaldi és Telemann művei csendülnek majd fel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.