„Ősi magyar hit versus egyház, apa versus fiú”

Dörner György színházigazgató, színész az Újszínház Az a szép fényes nap című előadását ajánlja.

Magyar Nemzet
2020. 04. 29. 8:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarság történetének vitathatatlanul az egyik legfontosabb állomása volt, amikor megalakult a keresztény állam. Szabó Magda Az a szép fényes nap című drámája a Vajk keresztelését megelőző nap eseményein keresztül mutatja be azt a számtalan konfliktust, amely megelőzte a katolizációt.

Az írónő azon szerzők közé tartozott, akik hosszas kutatómunkát végeztek, mielőtt megírták műveiket. És itt az ideje, hogy ne csak a történelemkönyvekből tanuljunk, mert így az ember olyan dolgok nyomára jut, amelyek segítenek megérteni, honnan indultunk és hová jutottunk.

Az ősi magyar hit ütközött itt össze az intézményes egyház törvényeivel, apa a fiúval, személyes vágyak egy ország érdekeivel.

- Az Újszínház előadásának szereposztása magáért beszél, elmondhatatlanul inspiráló volt együtt játszani a színésztársaimmal, köztük Bicskey Lukáccsal, aki sajnos már nincs velünk. Én Géza fejedelmet alakítom: ő képviseli az ősi értékrendet, a múlt fájó vereségének emlékét és hisz abban, hogy látszólagos együttműködéssel időt nyerhet a nemzet ahhoz, hogy újra naggyá legyen. Vajk a leendő István király az intézményes egyház hatalmában és Európa szövetségében hisz. Mindkét oldal hajlandó embereket, áldozni céljai érdekében.

- Kerényi Imre csodálatos rendezésében tiszta, érthető jelképrendszerek közvetítik az érzelmi többletet a néző felé, amelytől az előadás katartikus élménnyé válik. A darab azonban humorban is bővelkedik, hisz a legnagyobb tragédia sem élhető át humor nélkül, a múlt fájdalmát nem kell magunkkal hurcolnunk, és ennek feloldására a humor nagyszerű eszköz. Meg kell értenünk, hogy csak akkor tanulhatunk a történelemből, ha kiszabadul a lelkünk. Hogy mi lett volna ha akkor és ott, több mint ezer évvel ezelőtt Géza fejedelem akarata érvényesül, már nem tudhatjuk meg. Rengeteg kérdés maradt megválaszolatlanul és a nézőre bízzuk, milyen válaszok születnek meg benne az előadás után.

A színdarabot erre a linkre kattintva lehet megnézni ma 19 órai kezdettel, és 48 órán át marad elérhető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.