Színészek otthonából sugározzák a Madách Színház premiereit

Műfajok közötti átjárással kísérletezik a Madách Színház: a teátrum két premierre is készül az online térben, amelyet élő közvetítéssel két vállalkozó színészpár otthonából sugároz majd. Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter, valamint Kovács Lotti és Szemenyei János eddig ismeretlen kalandra vállalkozik, hiszen nemcsak a díszlet, de a kelléktár is a sajátjuk lesz, a próbafolyamatot pedig Skype-kapcsolattal teremtik meg.

Szilléry Éva
2020. 05. 22. 7:04
Szemenyei János; Kovács Lotti
Szemenyei János és Kovács Lotti a Vadregény című musical próbáján. Most a lakásukban fognak játszani Fotó: MTI/Kallos Bea
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A karanténérában már megszoktuk, hogy ha nincs színház, akkor is van, hiszen a koronavírus-járvány idején a régi darabok közvetítései a virtuális térbe kerültek. A színház lényege az élő játék, a megismételhetetlen pillanat azonban pótolhatatlan, mégis, a rendezvénymoratórium ellenére a Madách Színház két premiert is megtart – igaz, az online térben.

Elsőként a Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter színész házaspár főszereplésével és együttműködésével június 4-én Carol Rocamora Örökké fogd a kezem című darabját láthatjuk a Madách Színház weboldaláról sugározva. A szerző Anton Pavlovics Csehov és felesége, Olga Knyipper színésznő levelezése nyomán írta a drámát, amelyet Szirtes Tamás rendez. Az internetes ősbemutató világviszonylatban is egyedülálló kezdeményezés, amelynek különlegessége, hogy a színész házaspár otthona lesz a színtere, innen sugározzák élőben a bemutatót.

Csehov és felesége levelezése nyomán írt művének ősbemutatóját 2001-ben a londoni Almeida Theatre-ben tartották, azóta több nyelven aratott sikert. Korábban olyan színészlegendák játszották, mint például Paul Scofield és Irene Worth. A mű két rendkívüli emberről, a világirodalom egyik legnagyobb írójáról és a kor ünnepelt színésznőjéről szól: szenvedélyes szerelmük és házasságuk története személyes levelekben elbeszélve.

Egy másik színészpárt is felkért a teátrum: Kovács Lottit és Szemenyei Jánost láthatjuk majd játszani a Madách Színház Élőben az ön otthonában sorozatának következő darabjában. Bernard Slade Jövőre veled ugyanitt című vígjátéka Harangi Mária rendezésében, június 11-én este 20 órakor kerül a közönség elé.

Szemenyei János a Magyar Nemzet megkeresésére arról beszélt, hogy habozás nélkül elvállalták a darabot, hiszen a pandémia miatt hónapok óta nem álltak már színpadon, a felesége pedig gyermekük mellől tér vissza a színházhoz. – Komolyabb feladat ez, mint amit eddig az online térben a karantén idején színészként csináltunk. Ebben az előadásban a díszlet az otthonunk és mi vagyunk a kellékesek is, ráadásul a darabot Skype-on rendezi Harangi Mária, hiszen mindannyian nagyon szigorúan tartjuk a karantént. Szokatlan és izgalmas feladat, mert a rendező és a színész élő kapcsolata közben alakul ki normális helyzetben a színdarab – mondta a kecskeméti Katona József Színház művésze.

Szemenyei János és Kovács Lotti a Vadregény című musical próbáján. Most a lakásukban fognak játszani
Fotó: MTI/Kallos Bea

A világhírű vígjáték 1975-ben született, Tony-díjra jelölték, majd filmadaptációját Oscar-díjra jelölték. A darab több mint 1400 előadást ért meg a Broadwayn, a világ több országában is bemutatták. A Madách Kamarában Sztankay István és Schütz Ila, valamint Lesznek Tibor és Kiss Mari legendás szereplésével, Szirtes Tamás rendezésében több mint ötszáz előadást ért meg. Története szerint Doris és George mással élnek házasságban, de minden évben együtt töltenek egy napot, az évek során pedig a kaland mély emberi kapcsolattá válik.

A kétszer negyvenöt perces előadást éjszaka próbálják, hiszen nappal a gyermekeikkel foglalkoznak. A terv szerint, ha a kényszerszünet véget ér, stúdióba viszik az előadást. – A színház és a film közötti különös átmenet születik ebből az előadásból, ami számunkra is teljesen új műfaj – nyilatkozta Szemenyei János.

A Madách Színháznak az a célja, hogy a világon elsőként az online térben hozzon létre élő színházi előadást, tele izgalommal, valóságos színházi élményt adjon, ami a szemünk előtt születik meg, hiszen minden megteremtett színházi pillanatban jelen van az a gondolat, hogy egyszeri és megismételhetetlen. Az előadás-sorozat különlegessége, hogy valós időben sugározzák, csak akkor tekinthető meg, később nem visszanézhető.

A közvetítésben a Budapest Film Zrt. nyújt technikai segítséget a színháznak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.