Virtuális kiállítást tett elérhetővé a Magyar Nemzeti Levéltár

Virtuálisan bejárható a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) kiállítása, a tárlaton 12 rövidfilm mutatja be többek között a hazai bolgárok, görögök, németek, romák, valamint a mára eltűnt etnikumok képviselőinek sorsát a középkori Magyar Királyságtól napjainkig – közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.

2020. 05. 08. 18:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A MNL a gazdagon illusztrált Kik vagyunk? – Magyarországi nemzetiségek című digitális kiállítással várja az otthon maradókat, a tárlat különlegessége, hogy nem csupán a kiállítótermet járhatják be az érdeklődők, hanem a budai Várat és a levéltár historizáló stílusban épült palotáját is megnézhetik madártávlatból.

A Kárpát-medencében a magyarok folyamatosan kapcsolatban álltak más nemzetiségekkel és nemzetekkel. A közös múltnak voltak felemelő és tragikus pillanatai is, azonban az etnikumok szerepe Magyarország fejlődésében tagadhatatlan – olvasható a közleményben.

Mint írják, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának új, digitális kiállítása az együttélés dokumentumaiból válogat. A tárlókban kiállított eredeti oklevelek, iratok, tárgyak Magyarország nemzetiségeinek történetét beszélik el. Az etnikai térképek az évszázadok során bekövetkezett változásokat folyamatukban mutatják be. Ezzel segítséget nyújtanak hazánk örökké változó nemzetiségi összetételének megértéséhez és vizuális segédletként használhatók az oktatásban.

A Magyar Nemzeti Levéltár digitális kiállításának célja, hogy a nemzet kulturális örökségét láthatóvá és elérhetővé tegye mindenki számára. A tárlat magyarul és angolul is megtekinthető a www.kiallitas.mnl.gov.hu weboldalon – áll az összegzésben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.