időjárás 2°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Blogsorozatot indít az Országos Széchényi Könyvtár

Magyar Nemzet
2020.06.06. 16:29
Blogsorozatot indít az Országos Széchényi Könyvtár

Az Országos Széchényi Könyvtár új felülettel segíti a tengerentúli magyarság könyvtári és iratanyagainak eljutását a hazai és a határon túli közgyűjteményekbe. Észak- és Dél-Amerika, valamint Ausztrália magyarok lakta közösségeinek kérésére a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága megszervezte az adományok Magyarországra szállítását, és felkérte az Országos Széchényi Könyvtárat (OSZK) és a Magyar Nemzeti Levéltárat, hogy gondoskodjon a felajánlások hasznosításáról. A programot a világon bárhol élő magyarok számára szimbolikus jelentőséggel bíró történelmi személyiségről, Mikes Kelemenről nevezték el.

A tengerentúlon élő magyarok már határainkon kívül született leszármazottjai közül egyre kevesebben olvasnak ugyan magyarul, de sokan még mindig fontosnak tartják, hogy a felmenőik által becsben tartott, magyar vonatkozású írott örökségük ne vesszen el. A Magyar Diaszpóra Tanács 2013-as ülésének nyomán 2014-ben elindult Mikes Kelemen-programnak köszönhetően eddig közel harminc szállítmány mintegy 260 köbméternyi dokumentumát vették át a nemzeti könyvtár munkatársai. Nagyrészt könyvek, periodikaszámok, de több ezer aprónyomtatvány, hangfelvételek, kéziratok és fotók érkeztek, amelyeket egy erre a célra elkülönített raktárban kezelnek. A program egyik célja, hogy a Magyarországra szállított könyvtári és iratanyagokkal teljesebbé tegye a magyar szellemi örökségről alkotható képet, forrásul szolgáljon a mindenkori kutatóknak.

A Mikes Kelemen-programban hazatért dokumentumok összességének várakozáson felül jelentős része, körülbelül nyolc százaléka hasznosul az OSZK állományában. A fennmaradó résszel a nemzeti könyvtár hidat képez a tengerentúli és a Kárpát-medencei magyarság között, a könyvadományokkal is segítve a határon túli magyar oktatást és a kultúra megőrzését. Ez a programnak nem kevésbé fontos célkitűzése.

2016-os indulása óta a szolgáltatás miatt az OSZK-val mintegy 180 könyvtár lépett kapcsolatba. Ezek közül harminc határon túli, amelyek között megtalálhatók egyetemi könyvtárak, tudományos gyűjtemények, települési közkönyvtárak és iskolai könyvtárak egyaránt.

Az eddig elért eredményekre visszatekintve az Országos Széchényi Könyvtár blogsorozatot is indít. Ennek során olyan gyűjteményeket és érdekes dokumentumokat mutat be a nagyközönségnek, amelyek alapján jól rekonstruálható az a kulturális örökség, amelyet a diaszpórában élő honfitársaink adtak a magyarságnak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.